Ακόμα πιο ακριβά θα πληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει σε ελβετικό φράγκο δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, μετά την αλλαγή στη βάση υπολογισμού των επιτοκίων. Η συντριπτική πλειονότητα των δανείων που χορηγήθηκαν σε ελβετικό φράγκο είχε ως βάση το Libor.
Την περίοδο 2006-2009, κατά την οποία πάνω από 70.000 ελληνικά νοικοκυριά έλαβαν τα συγκεκριμένα δάνεια, δεν περίμεναν πως θα πλήρωναν πανάκριβα αυτήν την απόφασή τους, αφού τα εν λόγω δάνεια εμφανίζονταν ως ένα εξαιρετικά ελκυστικό προϊόν. Ωστόσο, μέσα σε ένα βράδυ άλλαξε η ισοτιμία με το ελβετικό νόμισμα και εκτοξεύτηκαν οι μηνιαίες δόσεις των δανειοληπτών.
Σε πολλές περιπτώσεις οι οφειλέτες έχουν ήδη πληρώσει το 50% του δανείου και το υπόλοιπο που έχει μείνει ξεπερνά ακόμα και το αρχικό ποσό που έλαβαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000.
Για να γίνει αντιληπτό το βαρύ κόστος που πληρώνουν για περισσότερο από μία δεκαετία οι δανειολήπτες, ένα δάνειο 150.000 ελβετικών φράγκων το έτος 2007 αντιστοιχούσε σε 93.750 ευρώ, καθώς η ισοτιμία των δύο νομισμάτων ήταν στο 1,6, δηλαδή με 1 ευρώ αγόραζες 1,6 ελβετικά φράγκα. Το ίδιο δάνειο σήμερα αντιστοιχεί σε 150.000 ευρώ, καθώς η ισοτιμία των δύο νομισμάτων ανέρχεται σε 1 προς 1.
Ακόμα πιο ακριβά τα δάνεια
Παρά τις πολυετείς δικαστικές διαμάχες για να βρουν το δίκιο τους, οι δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο αναμένεται να υποστούν και νέα επιβάρυνση, καθώς, βάσει διεθνών συμφωνιών, το Libor εγκαταλείπεται ως βάση υπολογισμού των επιτοκίων στα δάνεια ελβετικού φράγκου από την 1η Ιανουαρίου 2022. Στη θέση του υιοθετείται ως νέο σημείο αναφοράς το ελβετικό διατραπεζικό επιτόκιο ημέρας, το Saron (Swiss Average Rate Overnight), το οποίο όμως είναι πιο ακριβό σε σχέση με το Libor.
Ειδικότερα, το Saron διαμορφώνεται σήμερα στο -0,7083 σε μηνιαία βάση, ενώ αντίστοιχα το Libor ενός μήνα διαμορφώνεται στο 0,8048. Στο Saron προστίθεται μια σταθερή προσαρμογή που ανέρχεται σε -0,0571% για την εξομάλυνση της διαφοράς με το Libor. Ετσι το νέο επιτόκιο με βάση το Saron διαμορφώνεται σε -0,7654%, δηλαδή είναι ελαφρώς υψηλότερο, περίπου κατά 5%, από το Libor.
Μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι από τις αρχές του 2022, οι 70.000 δανειολήπτες της χώρας μας, που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή του δανείου τους.
Ήδη οι δανειολήπτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ενημερωτικά sms από τις εγχώριες τράπεζες, με τα οποία τους πληροφορούν ότι επίκειται αλλαγή στη βάση υπολογισμού του επιτοκίου για τα συγκεκριμένα δάνεια. Η ενημέρωση πραγματοποιείται έναν μήνα πριν από τη μετατροπή, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων, που θα ισχύσει καθολικά από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η κατάργηση του Libor και η καθιέρωση του Saron δεν αποκλείεται να αποτελέσει αφορμή για τη συνέχιση των δικαστικών διενέξεων, καθώς η αναπροσαρμογή των δανειακών συμβάσεων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δυνατότητα των δανειοληπτών να την προσβάλουν στα δικαστήρια.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καθιερώσει το Saron ως επιτόκιο αναφοράς για τη μετατροπή των συμβάσεων, προκειμένου να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις από την πλευρά των δανειοληπτών, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν για μiα ακόμα φορά πανάκριβα την απόφασή τους να λάβουν δάνεια στο ελβετικό νόμισμα.