Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί τελικά αν τα δώρα και τα επιδόματα αδείας των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θεωρούνται μη καταργημένα μετά το 2016. Το ανώτατο δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 4 Απριλίου υπό μορφή πιλοτικής δίκης, έπειτα από την απόφαση-βόμβα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2021.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 8898/2021 απόφαση, τέθηκε στο δικαστήριο το ζήτημα επαναφοράς των δώρων εορτών, όχι απλώς μέσω αποζημίωσης (επιστροφή αναδρομικών), αλλά σε μόνιμη βάση. Ουσιαστικά, δηλαδή, εξετάζεται η μόνιμη επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Ο λόγος είναι ότι, όπως έκρινε το Πρωτοδικείο, το άρθρο 96 του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4386/2016) θεσπίζει μεν ρητά τον επανυπολογισμό και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όχι όμως και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων αδείας.
Από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει το 2015 αντισυνταγματική την κατάργησή τους, θα έπρεπε, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, να ορίζεται το ζήτημα με σαφή τρόπο στον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε έναν χρόνο αργότερα. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, καλείται εκ νέου το ΣτΕ να δώσει την οριστική λύση, καθώς, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το θέμα αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους και το κόστος ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Εφόσον κριθεί ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016 βαίνει παραλλήλως με την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας, αυτομάτως εγείρονται αξιώσεις εκ μέρους των συνταξιούχων αυτών για την καταβολή αναδρομικών που ήδη ξεπερνούν τα 5,5 χρόνια (66 μήνες) και ίσως ξεπεράσουν τα έξι!
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμη εκκρεμεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση της απόφασης επί της προσφυγής για το πετσόκομμα των αναδρομικών των συνταξιούχων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, καθώς η κυβέρνηση κατέβαλε μόνο 1,3 δισ. αντί για 3,9 δισ. ευρώ – αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα και τα επιδόματα αδείας κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Αν και η προσφυγή εκδικάστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 15 Ιανουαρίου 2015, το ανώτατο δικαστήριο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη την κρίση του για ένα θέμα που αφορά σχεδόν 2.500.000 συνταξιούχους και τους κληρονόμους τους.