Στη διάθεση των πολιτών είναι από την περασμένη Παρασκευή, 24/12, ο πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.
Η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 08.00 έως τις 20.00, και σε αυτήν μπορούν να απευθύνονται νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να υποβάλουν αίτημα επανασύνδεσης της παροχής τους.
Βασική προϋπόθεση για την έγκριση του αιτήματος είναι να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ωστόσο, οι «κόφτες» που περιλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο αποκλείουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα αξιοπρεπούς διαβίωσης φέτος τον χειμώνα. Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται, το αίτημα επανασύνδεσης πρέπει να αφορά την κύρια κατοικία και να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία συμπίπτουν με εκείνα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Υπεύθυνοι φορείς για την εξέταση των αιτημάτων επανασύνδεσης είναι οι οικείοι δήμοι και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Το ύψος του ειδικού βοηθήματος θα διαμορφωθεί ως εξής:
-Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής
-Για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής
-Για συνολικές οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής
-Για συνολικές οφειλές άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής
Το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας παρατηρήθηκε μείωση στις τιμές χονδρικής του ρεύματος, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της μειωμένης ζήτησης, που έφτασε το 39% στην Ελλάδα, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 213,6 ευρώ. Ωστόσο, παραμένουν εξαιρετικά αυξημένες, καθώς ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 28 Δεκεμβρίου 2020, ήταν μόλις 40,38 ευρώ / μεγαβατώρα.