Επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, και μάλλον δεν έρχονται για καλό! Μπορεί η πανδημία να καθιστά αβέβαιη την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Αθήνα, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν θα αποφύγει, έστω μέσω τηλεδιασκέψεων, το καθιερωμένο «ξεσκόνισμα» που κάνουν οι δανειστές στην ατελείωτη λίστα με τις δεσμεύσεις.
Επιπλέον, ο κορωνοϊός είχε ως συνέπεια για πολλές από τις υποχρεώσεις να δοθεί παράταση, όμως η κλεψύδρα πια αδειάζει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τεράστιο «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, με πλέον χαρακτηριστικό τις περισσότερες από 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις στον ΕΦΚΑ.
Μπορεί ο Κωστής Χατζηδάκης να υπόσχεται οριστική λύση μέχρι το καλοκαίρι του 2022, όμως η χιονοστιβάδα αιτήσεων τους τελευταίους μήνες ανέτρεψε και τις πιο καλόπιστες εκτιμήσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσουν οι εκκαθαρίσεις των υποθέσεων που έχουν υποβάλει αίτηση στον νόμο Κατσέλη, ενώ έχει καθυστερήσει η λειτουργία του νέου φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων, στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Μαρτίου του 2022.
Τέλος, λίγες εβδομάδες περιθώριο έχει το οικονομικό επιτελείο ώστε να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ. Οι νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες, με δεδομένο ότι ο στόχος των εισπράξεων παραμένει ο ίδιος, σημαίνει ότι ο αλγόριθμος χρήζει ριζικής αλλαγής, που πρέπει να γίνει έως τον Φεβρουάριο.