«Φρένο» επιχειρεί να βάλει το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε έξι βουνά της χώρας.
Μέσα από την πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά», που παρουσίασαν χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, θεσπίζεται ειδικό καθεστώς αυστηρής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, που αφορά, σε πρώτη φάση, τον Ταΰγετο (Λακωνία και Μεσσηνία), τα Λευκά Ορη (Κρήτη), την Τύμφη (Ιωάννινα), το όρος Χατζή (Τρίκαλα), το Σάος (Σαμοθράκη) και τον Σμόλικα (Γρεβενά και Ιωάννινα).
Στους συγκεκριμένους ορεινούς όγκους, που χαρακτηρίζονται Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ), απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα. Ηδη η ΡΑΕ έχει εκδώσει άδειες για ανεμογεννήτριες ισχύος μερικών εκατοντάδων στο Σάος, στα Λευκά Όρη και στο Χατζή, άδειες που θα ανακληθούν, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ εξετάζει άλλα 55 αδιατάρακτα φυσικά τοπία της χώρας, άνω των 10.000 τ.μ., τα οποία έχουν οριοθετηθεί και θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα εάν θα χαρακτηριστούν κι αυτά ΠΑΔ. Επίσης, μελετά καθεστώς προστασίας και για νησιωτικές περιοχές. Το 30% των θαλάσσιων ζωνών θα υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, εκ των οποίων το 10% σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, ενώ 1.000 παρθένες παραλίες της χώρας προβλέπεται να κηρυχθούν σε ανάλογο καθεστώς.
Φωτοβολταϊκά σε προστατευόμενες περιοχές
Την ίδια στιγμή, πάντως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης Κεντρικής Μακεδονίας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ενέκριναν την εγκατάσταση και τη λειτουργία δύο μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στις προστατευόμενες περιοχές Έλους Αρτζάν και Ανθόφυτου στον νομό Κιλκίς. Όπως επισημαίνουν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα έργα απειλούν είδη ορνιθοπανίδας και αντιβαίνουν στην περιβαλλοντική νομοθεσία.