Με άγριες διαθέσεις έρχονται οι δανειστές για τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, τον Αύγουστο του 2022. Οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα όχι μόνο αυτής της αξιολόγησης, αλλά και όλες οι «ουρές» που εκκρεμούν από τα προηγούμενα χρόνια.
Αύριο και μεθαύριο κορυφώνεται η διαδικασία της 13ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, με τις επαφές των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, μέσω τηλεδιασκέψεων. Έχουν προηγηθεί οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς τα αποτελέσματα της άσκησης από το ριζικό «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ, με φόντο την ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών. Το τελικό σχέδιο -που προβλέπει μείωση του φόρου κατά 3% – 4%, και όχι το 8% που αποτελεί προεκλογική δέσμευση-, μόλις λάβει την έγκριση των δανειστών θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση προκειμένου, στη συνέχεια, να αρχίσει η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι πληρωμές του φόρου να πραγματοποιηθούν σε 10 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, αναμένεται να αλλάξει και ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ και πλέον θα εφαρμόζεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά, σε περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ.
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου. Το τεράστιο «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα θα έπρεπε να είχε εκκαθαριστεί έως τέλος του 2021, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταφέρει ακόμα να δώσει λύση σε αυτήν την εξίσωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών βρίσκεται σε κάθε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και έως σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, αποτελώντας ένα από τα μεγάλα «αγκάθια». Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και το σχέδιο μηδενισμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, αυτό θα έχει συμβεί έως τα μέσα του 2022.