Κονδύλια άνω των 4 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να κινητοποιήσει την επόμενη πενταετία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή των αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021», με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι ιδιαίτερα αυξημένο και το ΥΠΕΝ να παρατείνει -λόγω και της πρόσφατης κακοκαιρίας- την καταληκτική προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Τη σκυτάλη θα πάρει το καλοκαίρι το «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 450.000.000 ευρώ, ενώ συνολικά θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 900.000.000 ευρώ.
«Ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100.000.000 ευρώ θα υπάρξει για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Στην αξιολόγηση των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα θα ληφθούν υπόψη και οι βαθμοημέρες, δηλαδή οι μέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, στα πρότυπα του “Εξοικονομώ 2021” για τα νοικοκυριά» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπογράμμισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα αρχίσει και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», συνολικού προϋπολογισμού 670.000.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
Το ίδιο διάστημα θα αρχίσει η επιδότηση για την απόσυρση των παλιών ηλεκτρικών ενεργοβόρων συσκευών, με έμφαση στην αντικατάσταση κλιματιστικών και ψυγείων. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ενώ βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και τη δημιουργία, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας. Με το δεύτερο σχέδιο νόμου διαμορφώνεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών σταθμών.
Όσον αφορά στην υπογείωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Αττική, για παράδειγμα, άρχισαν το 2021 70 έργα σε πάνω από 25 περιοχές, με συνολικό προϋπολογισμό 18.500.000 ευρώ, για την υπογείωση περισσότερων από 200 χιλιομέτρων εναερίου δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης. Ο προγραμματισμός του ΔΕΔΔΗΕ για το 2022 προβλέπει επενδύσεις ύψους 100.000.000 ευρώ για την υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων δικτύου πανελλαδικά.