Μπορεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% να αποτελεί προεκλογικό μήνυμα. Μπορεί ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέλει να αναπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις απανωτές αποτυχίες της κυβέρνησης, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και της κακοκαιρίας.
Παρόλα αυτά, όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι θα γίνουν αναφορικά με αυτόν τον άδικο και υποτίθεται… προσωρινό φόρο, δυστυχώς για άλλη μια φορά βγάζουν κερδισμένους τους κατόχους πολλών ακινήτων και μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αυτό συμβαίνει γιατί, οι αυξημένες, αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν περιοχές όπως Κυψέλη, Άγιο Δημήτριο, Καματερό, Δάφνη, Πέραμα και Νίκαια, ενώ περιοχές-φιλέτα εξακολουθούν να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.
Μεγάλοι κερδισμένοι όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία
Ο ΕΝΦΙΑ 2022 πλέον ανεβαίνει νωρίτερα από την ΑΑΔΕ στο taxisnet. Αυτό σημαίνει ότι, η δόση του συγκεκριμένου φόρου θα είναι μηνιαία, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον κάτι σαν… ενοίκιο! Η πρώτη δόση θα πληρωθεί άμεσα, πιθανότατα από τον Μάιο και σε 10 δόσεις.
- Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για το σύνολο της περιουσίας και μπαίνει στο κάθε ακίνητο. Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ έφτασε τα 368,4 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος «ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, φόρος επί της αξίας του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ» κάτι που αφορά μεγάλες περιουσίες.
Σε πολλές περιπτώσεις παρά τη μείωση που εξαγγέλθηκε, παραμένει σημαντική επιβάρυνση λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών, σε σχέση με τις αντικειμενικές, στο 55% των ζωνών υπάρχουν, μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Σε 133 ζώνες οι οποίες επεκτείνονται η μέση αύξηση είναι 41%, ενώ στο 40% των 3.478 νέων εντάξεων η μέση αύξηση είναι 26%. Έτσι, άνοδος, εντοπίζεται σε ζώνες περιοχών, όπως: το κέντρο Αθήνας, από 1.850 σε 3.600 ευρώ (αύξηση 95%), το Ναύπλιο, από 1.300 σε 2.200 ευρώ (αύξηση 69%), το Παλαιό Φάληρο, από 1.650 σε 2.750 ευρώ (αύξηση 67%), και το Ελληνικό, από 1.700 σε 2.200 ευρώ (αύξηση 29%). Επίσης σε Καματερό, Αγία Βαρβάρα, Άγιο Δημήτριο, Ιλιον, Άγιοι Ανάργυροι, Κυψέλη, Περιστέρι και Δάφνη οι αντικειμενικές αξίες ανεβαίνουν σε ποσοστά έως και 75%.
Σε «ακριβές» περιοχές της Αθήνας υπάρχουν μειώσεις όπως σε Κηφισιά, Φιλοθέη, Εκάλη, Άνοιξη Βούλα, Νέο Ψυχικό και Πεντέλη όπου παρατηρείται αποκλιμάκωση τιμών έως και 35%.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΝΦΙΑ: Μόνιμη μείωση κατά 13% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης