Λύσεις της τελευταίας στιγμής αναζητά η κυβέρνηση για να ανακόψει τις τεράστιες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ράφια του σούπερ μάρκετ, η απλή αμόλυβδη «φλερτάρει» με τα 2 ευρώ το λίτρο ακόμα και στις μεγάλες πόλεις, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει «παγώσει» τις παραγγελίες, ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος που καταφθάνουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι σε σχέση με πέρσι.
Τρόφιμα: Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί νέες αυξήσεις σε προϊόντα, όπως: άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αρτοσκευάσματα, αυγά, αλλά και σε απορρυπαντικά και χαρτικά. Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα φαίνεται πως βρίσκονται ανάμεσα στους κωδικούς των προϊόντων που εσχάτως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση που προωθηθεί ένα τέτοιο μέτρο θα έχει περιορισμένη διάρκεια (το ετήσιο κόστος στα 10-15 προϊόντα που εξετάζεται είναι 1,5 δισ. ευρώ) και το σχέδιο προβλέπει μείωση του ΦΠΑ στο 6% από το 13% που βρίσκονται σήμερα. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως, εφόσον βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η μείωση θα περάσει στον τελικό καταναλωτή και δεν θα «χαθεί» στην ενδιάμεση αλυσίδα των μεσαζόντων και των επιχειρήσεων λιανικής και χονδρικής.
Ενέργεια: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν στο αίτημα του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα. Η απάντηση της Ε.Ε. θα κρίνει εν πολλοίς και τις νέες ανακοινώσεις που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο για τις επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου, που με βάση τις δηλώσεις αρμόδιων στελεχών θα πρόκειται για επέκταση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί και τον Ιανουάριο.
Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, για τις πρώτες 150 KW/h κατανάλωσης ανά μήνα θα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά MWh. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 KW/h θα επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ τη MWh, δηλαδή η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 42 ευρώ. Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα ανεβαίνει στο 90% των αυξήσεων και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.
Ενέργεια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο της μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα
Με τις τιμές να σπάνε καθημερινά ρεκόρ όλων των εποχών, στο τραπέζι φαίνεται πως μπαίνει και το σενάριο μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι έως και την περασμένη Παρασκευή, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αρνούνταν κατηγορηματικά πως θα μπορέσει να υπάρξει κάποια μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Χθες, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως το οικονομικό επιτελείο «εξετάζει κι άλλες παρεμβάσεις, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα των παρεμβάσεων ακόμα και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που επιβάλλονται στα ενεργειακά προϊόντα».
Σημειώνεται πως η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 1,84 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης έχει υπερβεί το 1,240 ευρώ το λίτρο, όταν στα μέσα Οκτωβρίου 2021 η διανομή του είχε αρχίζει στα 1,10 ευρώ.