Εκτός ελέγχου αρχίζει να τίθεται το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Πριν από λίγο η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 2,55%, με το spread να ανεβαίνει κατά 27 μονάδες βάσης!
Όλα αυτά, την ώρα που η Ελλάδα παραμένει η πλέον χρεωμένη χώρα όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά στο παγκόσμιο στερέωμα. Η εξέλιξη αυτή τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και εάν η κατάσταση δεν αποκλιμακωθεί άμεσα – πράγμα που δυστυχώς δεν φαίνεται – οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία θα είναι τεράστιες.
Είμαστε μία ανάσα από την στιγμή που η κρίση χρέους θα μετατραπεί σε κρίση δανεισμού, επιστρέφοντας στις μαύρες ημέρες του 2010.
Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση έχει πραγματικά καταλάβει τις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε. Όχι το οικονομικό επιτελείο, αλλά το μέγαρο Μαξίμου. Διότι, τόσο ο προϋπολογισμός του 2022 όσο και οι σποραδικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού ανάπτυξης, δείχνουν ότι βρίσκονται σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις. Η τακτική όμως της κυβέρνησης να διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους κρίσιμα χρηματοοικονομικά θέματα, αποδεικνύεται καταστροφική. Όταν το κόστος δανεισμού είχε κατρακυλήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύριζε μιλώντας για κυβερνητική επιτυχία. Αποκρύπτοντας φυσικά ότι αυτό οφειλόταν στην πολιτική Λαγκάρντ για την αντιμετώπιση της πανδημίας για την στήριξη των κυβερνήσεων, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν αναγκαστεί να λάβουν.
Τώρα που το κόστος δανεισμού εκτινάσσεται, τι θα πει ο πρωθυπουργός; Μάλλον δεν θα μιλήσει. Διότι, όλα τα καλά που συμβαίνουν οφείλονται στην κυβέρνηση, ενώ όλα τα δεινά που μαστίζουν τους Έλληνες, οφείλονται στην παγκόσμια κρίση, την κλιματική αλλαγή, την κακή αστρολογική συγκυρία κλπ…