Σε νέο γύρο υποσχέσεων για την εκκαθάριση του τεράστιου αποθέματος των εκκρεμών συντάξεων προχώρησε χθες ο υπουργός Εργασίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης επιμένει στη λαθροχειρία, καθώς υποστηρίζει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι μόλις 80.000.
Για να το πετύχει αυτό, αφαιρεί από το σύνολο των εκκρεμοτήτων μία σειρά από υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρεται μόνο στις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, αφαιρώντας περίπου 35.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Ταυτόχρονα έχει αφαιρέσει από το σύνολο των εκκρεμοτήτων περίπου 27.000 διεθνείς συντάξεις, για τις οποίες απαιτείται αλληλογραφία με κράτη και φορείς του εξωτερικού.
Επίσης, δεν αναφέρεται ποτέ στο γεγονός ότι ο όγκος των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά και ανέρχεται σε περισσότερες από 127.000, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσες δεκάδες χιλιάδες είναι τα εκκρεμή εφάπαξ. Σε αυτές τις εκκρεμότητες θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι περίπου 80.000 συντάξεις παράλληλης ασφάλισης, που αποδίδονται στους δικαιούχους λειψές για σχεδόν έξι χρόνια.
Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Εργασίας υποσχέθηκε ότι «έως το τέλος Φεβρουάριου θα έχουν εκδοθεί όλες οι συντάξεις για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήσεις μέχρι το τέλος του 2019, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εκδοθεί όλες οι συντάξεις για τις οποίες έγιναν αιτήσεις το 2020 και το 2021, πλην ορισμένων σύνθετων περιπτώσεων».
Απαντώντας σε καταγγελία ασφαλισμένου, ο οποίος απευθύνθηκε στο πολυδιαφημισμένο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «ούτε στη Σουηδία ούτε στην Ελβετία δεν μπορεί να απαντήσει κανείς πότε θα πάρει τη σύνταξή του» και πρόσθεσε ότι, εάν το 1555 πρέπει να απαντά στους ασφαλισμένους, «χάνονται πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο των νέων παρατηρήσεων από πλευράς των δανειστών για τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εκκρεμείς συντάξεις, και ο λόγος είναι ότι αποτελεί απαράβατο όρο για την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία.