Μια σειρά από σχέδια νόμου ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το
οικονομικό επιτελείο, που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε πρώτο πλάνο
βρίσκονται τα ν/σ για τον ΕΝΦΙΑ, την έξτρα έκπτωση φόρου για τις ηλεκτρονικές
αποδείξεις, όπως και αυτό που αφορά το νέο πλαίσιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων
και συνεργασιών ελεύθερων επαγγελματιών.
Το τελικό σχέδιο νόμου για τον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών τις προσεχείς ημέρες, το οποίο θα περιλαμβάνει τους νέους συντελεστές
υπολογισμού του φόρου, ενώ θα προβλέπει και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για τα φυσικά πρόσωπα. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 350.000.000 ευρώ ή, μεσοσταθμικά, κατά 13% σε σχέση με πέρυσι. Με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, 8 στους 10 ιδιοκτήτες θα λάβουν φέτος «ελαφρύτερα» εκκαθαριστικά σημειώματα, ενώ μόνο για το 6% των κατόχων ακίνητης περιουσίας θα προκύψει μικρή επιβάρυνση.
Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν από την ΑΑΔΕ έως τα τέλη Απριλίου, με στόχο ο
φόρος να πληρωθεί σε 10 δόσεις από τον Μάιο του 2022, με την τελευταία δόση να
καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2023. Το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προβλέπει έξτρα έκπτωση έως 2.200 ευρώ στο φορολογητέο εισόδημα όσων συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
Παράλληλα, το κράτος θα δίνει τη δυνατότητα να μετρούν «διπλά» οι ηλεκτρονικές δαπάνες που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους κ.ά.
Φορομπόνους
Το υπό κατάθεση σχέδιο προβλέπει βελτιώσεις και παροχή πρόσθετων κινήτρων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα τραπεζικά δάνεια και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων
παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος για κάθε
συνεργαζόμενο πρόσωπο επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά 30%.