Δώρο στον ΣΕΒ για τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες. Το ανώτατο δικαστήριο ναι μεν απορρίπτει την προσφυγή ως δήθεν αναρμόδιο να την κρίνει, αφήνει δε ανοιχτό το πεδίο στους εργοδότες να μην καταβάλλουν τις κατοχυρωμένες έως τον Φεβρουάριο του 2012 προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η έννοια που δίνει η Διοίκηση στις διατάξεις του νόμου (4093/2012) και οι υποδείξεις που απευθύνει προς ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση προς τις διατάξεις αυτές (μέσω της εγκυκλίου Αχτσιόγλου, την οποία προσέβαλε στο ΣτΕ ο ΣΕΒ) δεν είναι καθεαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν δημιουργούν νομική δέσμευση γι’ αυτούς. Συνακόλουθα, δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες από τις υποδείξεις της Διοικήσεως σχετικά με το ύψος των καταβλητέων αποδοχών, η δε προσβαλλόμενη πράξη δεν αποτελεί, κατόπιν τούτων, εκτελεστή διοικητική πράξη.
Τα πρόσωπα δε στα οποία απευθύνεται η επίμαχη εγκύκλιος μπορούν να μη συμμορφωθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις προβλεπόμενες τυχόν από τον νόμο κυρώσεις. Εξάλλου αμφισβητήσεις ως προς την έννοια και την ισχύ των ρυθμίσεων του ως άνω ν. 4093/2012 μπορούν να αχθούν προς δικαστική κρίση επ’ ευκαιρία προσβολής ατομικών πράξεων ή παραλείψεων».
Στην πράξη, όσοι εργοδότες το επιθυμούν μπορούν να μην καταβάλλουν στους εργαζομένους τις τριετίες, οι οποίες αυξάνουν τους μισθούς έως 156 ευρώ καθαρές αποδοχές τον μήνα για όσους είχαν έως 9 έτη προϋπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012.
Αντιθέτως, θα πρέπει οι εργαζόμενοι είτε ατομικά είτε συλλογικά, μέσω συνδικαλιστικών οργανώσεων, να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη με την ελπίδα να δικαιωθούν κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς για το Συμβούλιο της Επικρατείας το θέμα παραμένει ανοιχτό!
Η απόφαση 148/2022, την οποία έφερε στο φως η ΕΝΥΠΕΚΚ, είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή, που θα επηρεάσει δυσμενώς τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης και δικηγόρος Αλέξης Μητρόπουλος. Για πλήρη δικαίωση του ΣΕΒ έκανε λόγο μιλώντας στη «δημοκρατία» ο δικηγόρος εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, σημειώνοντας: «Το δικαστήριο διατηρεί το θολό και γκρίζο καθεστώς που ίσχυε έως σήμερα».