Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Τη στιγμή που τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αποδεικνύονται στην πράξη ανεπαρκή, το αυξημένο ενεργειακό κόστος μεγαλώνει την πίεση στη βιομηχανία και στο εμπόριο.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η υψηλή αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, αφού για το 80% αυτών ο αρνητικός αντίκτυπος αξιολογείται από πολύ έως πάρα πολύ ισχυρός. Τούτο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν πολύ χαμηλό βαθμό ικανοποίησης σε σχέση με τα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, συνηγορεί στη συνεχή πίεση του επιχειρηματικού κόσμου.
Το 73% αγοράζει ήδη σε υψηλότερες τιμές, ενώ το 19% μέχρι στιγμής στις ίδιες. Οσον αφορά τις χειμερινές εκπτώσεις, για το 32% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρσι, για το 29% στα ίδια επίπεδα, ενώ στο 39% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2021. Σε επίπεδο μεγέθους της επιχείρησης, σε όρους κύκλου εργασιών, οι μικρότερες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, καθώς το 40% σημείωσε χαμηλότερες πωλήσεις. Στη σύγκριση με το 2019, στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (89%) εμφανίζονται χαμηλότερες επιδόσεις και την προ πανδημίας εποχή.
Ιδια εικόνα και στην ελληνική βιομηχανία, με τους εκπροσώπους του κλάδου να εκφράζουν την αγωνία και τον φόβο τους ότι οι βιομηχανίες θα μείνουν από ρευστότητα, αφού η ένταση της κρίσης ροκανίζει κεφάλαια και γεννά μεγάλες αβεβαιότητες. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου και της Ελληνικής Παραγωγής στελέχη της αγοράς επέκριναν την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι από την ελληνική αγορά λείπουν πολλά όπλα που θα αποτελούσαν άμυνα στο ενεργειακό κόστος.
Σωστή, αλλά ανεπαρκής η κρατική ενίσχυση
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου Γιώργος Μεντζελόπουλος τόνισε ότι η κρατική ενίσχυση των 65 και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι όμως αρκετή, εκτιμώντας ότι η κρίση θα ενταθεί. Χαρακτήρισε το ενεργειακό κόστος ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες, όπως του αλουμινίου, γιατί καθορίζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τους την επιβίωση.
Την ίδια στιγμή, η ρωσική επιχείρηση εισβολής στην επικράτεια της Ουκρανίας δύναται να μετατρέψει την κρίση φυσικού αερίου σε μια μονιμότερη πληθωριστική πίεση στις πρώτες ύλες και στα βασικά αγαθά, επαναφέροντας τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού πάνω από την Ευρώπη. Αυτό επισημαίνει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της η Alpha Bank, εξηγώντας ότι οι ορίζουσες της έντασης του νέου σοκ στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι η διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, η μορφή και η ευστάθεια του νέου status quo που θα προκύψει, η κλιμάκωση των κυρώσεων έναντι της ρωσικής οικονομίας και η επίπτωση των κρατικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών επί της δημοσιονομικής ισορροπίας τους.