Οι πρώτες σοβαρές επιπτώσεις από τη ρωσοουκρανική κρίση σε εννέα τουλάχιστον εισηγµένες εταιρίες αποτυπώνονται στις ανακοινώσεις που εκδίδουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εταιρίες, απαντώντας στις ερωτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικότερα, σε διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων τους, µέχρι νεωτέρας, έχουν προχωρήσει οι εταιρίες: Coca-Cola HBC, η διοίκηση της οποίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόµενο να προβεί σε αναθεώρηση επί τα χείρω για την τρέχουσα χρήση, και η θυγατρική της Γρ. Σαράντης Ergopack. Σε αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της στην Ουκρανία προχώρησε και η ELTON.
Στο επίπεδο των εισαγωγών, ενδεικτικό της εξάρτησης της χώρας από τα σιτηρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι το γεγονός ότι πέρυσι το 31% των εισαγωγών σε αξία της Μύλοι Κεπενού, το 33% της Κυλινδρόµυλοι Κ. Σαραντόπουλος και το 17% των εισαγωγών της Μύλοι Λούλη προέρχονταν από τις δύο αυτές χώρες και γι’ αυτόν τον λόγο οι εταιρίες είναι σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
Eξάρτηση σε χάλυβα
Επίσης, σηµαντική είναι και η εξάρτηση σε χάλυβα: το 17% των αναγκών της Σωληνουργεία Τζιρακιάν καλύφθηκε πέρυσι από τις δύο αυτές χώρες, αντίστοιχο ποσοστό των αναγκών της σε χάλυβα αγόρασε η Αφοί Κορδέλλου από την Ουκρανία, ενώ και η ΣΙ∆ΜΑ εισήγαγε το 6,7% από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσµιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσµιων προµηθειών καλαµποκιού και το 80% των παγκόσµιων εξαγωγών ηλιελαίου.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσική Οµοσπονδία κινούνται ετησίως στα επίπεδα των 200.000.000 ευρώ και οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ελλάδα στα 4 δισ. ευρώ. Τέλος, σταµάτησαν οι εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών προς την Ουκρανία, όταν πέρυσι άγγιξαν τα 17.609.000 ευρώ.