Την πλάτη τους στη ρύθμιση για τα «κορωνοχρέη» γύρισαν χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς φάνηκε πως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς. Κι αυτό γιατί μπορεί ο αριθμός των δόσεων να ήταν αρκετά σημαντικός (έως έξι χρόνια), ωστόσο εντάσσει σε ρύθμιση μόνο ένα μέρος των οφειλών που διαθέτει πλέον ένα νοικοκυριό ή μια μικρομεσαία επιχείρηση.
Φοροτεχνικοί σημειώνουν πάντως πως αρκετοί οφειλέτες αναμένουν μια ολιστική ρύθμιση της τάξεως των 120 δόσεων, η οποία θα μπορεί να συμπεριλάβει όλα τα χρέη και όχι μόνο εκείνα της πανδημίας, προκειμένου να δοθεί μια σημαντική οικονομική ανάσα στους οφειλέτες. Άλλωστε, η ενεργοποίηση μιας τέτοιας ρύθμισης αποτελεί αίτημα και των επαγγελματιών, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν υποβάλει και σχετική πρόταση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τέλος οι παρατάσεις
Παρότι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν να δοθεί παράταση της τελευταίας στιγμής, δύο ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση δεν έχει υπάρξει ουδεμία νέα ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση για τα «κορωνοχρέη» εντάχθηκε τελικά λιγότερο από το 10% των συνολικών οφειλετών, με τους δυνητικούς δικαιούχους ένταξης να έχουν υπολογιστεί σχεδόν στους 820.000.
Υπενθυμίζεται πως στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή των 72 δόσεων με επιτόκιο έως 2,5% είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κ.λπ.) και ασφαλιστικές οφειλές που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.
- Δείτε επίσης: Κορωνοχρέη: Στα αζήτητα παραμένει η ρύθμιση!