Από τα θερμά λόγια περάσαμε στην «συγκατάβαση»… Η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας όμως του Μαΐου, φαίνεται ότι θα είναι σημείο κλειδί για μία σειρά εξελίξεων που αφορούν την Ελλάδα. Όλα αυτά, την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν εκτός επενδυτικής βαθμίδας… Τα σχόλια μάλιστα τόσο του αρμοδίου επιτρόπου όσο και του επικεφαλής του ESM, ήταν ταυτόσημα.
Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι η 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, διαπιστώνει ότι η χώρα έχει λάβει επιπλέον βήματα για να επιτύχει τις δεσμεύσεις της, και παρά κάποιες καθυστερήσεις, υπάρχει πρόοδος σε διάφορους μεταρρυθμιστικούς τομείς. “Σε ορισμένους τομείς, αξιολογούμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει την απαραίτητη δράση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες”. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιοποιηθεί το Μάιο, συνδέεται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από το Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη «θετική αξιολόγηση της 13ης έκθεσης των θεσμών για την ελληνική οικονομία και για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες». Τόνισε ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί όλες όσες είχαν συμφωνηθεί πριν από καιρό και σημείωσε ότι το Eurogroup θα εξετάσει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων το Μάιο, στο πλαίσιο της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας. «Ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, ο ESM έχει ειδική σχέση με τη χώρα, ως μακροπρόθεσμος εταίρος και με κοινό συμφέρον για την οικονομική της επιτυχία», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ