Η οικονομική ύφεση έχει πνίξει στα χρέη τον εμπορικό κόσμο της χώρας και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι απλή ασπιρίνη.
Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη, μεταξύ άλλων ζητάει μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη, προκειμένου να πάρει ανάσα ο εμπορικός κόσμος, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:
«Μετά τη δεκαετή οικονομική και τη διετή υγειονομική κρίση, παρακολουθούμε σήμερα με αγωνία τις εξελίξεις στην περιοχή μας, που εκτοξεύουν το ενεργειακό κόστος αλλά και καταβαραθρώνουν την κατανάλωση. Η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, με σωστές, στοχευμένες και ισχυρές παρεμβάσεις, καταφέρατε να διατηρηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας και να αισιοδοξούμε για το μέλλον.
Οι σημερινές εξαγγελίες, σίγουρα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φόρων που έχουν πραγματοποιηθεί, θα δώσουν μία ανάσα στην πολύπαθη επιχειρηματική κοινότητα.
Στην παρούσα κατάσταση, σας μεταφέρουμε τη μοναδική ίσως πρωτοβουλία που θα μπορούσε να λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που γιγαντώνεται απειλητικά. Η δημιουργία μίας γενναίας, “οριστικά τελευταίας” , μεγάλης ρύθμισης 120 δόσεων για όλα τα χρέη, που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων, κρίνεται αναγκαία. Παράλληλα χρειάζεται η εξομοίωση της δυνατότητας εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων για τις πάγιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Όπως πολύ σωστά διευρύνατε τον αριθμό των δόσεων για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών, είναι τώρα η ευκαιρία να βοηθήσουμε όλους τους ικανούς, δραστήριους και πρόθυμους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να επιβιώσουν. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί, όπως όλοι μαζί κατορθώσαμε να φτάσουμε ως εδώ με τις παρεμβάσεις σας.
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και εγώ προσωπικά ουδέποτε τοποθετηθήκαμε μαξιμαλιστικά, ενώ το εμπόριο στο σύνολό του αγόγγυστα στήριξε την οικονομία, όπου και όποτε του ζητήθηκε.
Σήμερα είναι η στιγμή να παρέμβουμε για τελευταία φορά, χωρίς να διακινδυνεύουμε την συνείδηση πληρωμών που με κόπο δημιουργήσαμε. Στόχος είναι η οριστική επίλυση ενός σημαντικού ζητήματος, που θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου ώστε να παράξουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον».