Τεράστια κέρδη αποκόμισαν οι φαρμακευτικές εταιρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αποδείχθηκαν οι μεγάλοι κερδισμένοι της υγειονομικής κρίσης. Αυτή η εξέλιξη, όμως, δεν τις απέκλεισε από το να πάρουν χρήματα για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των δανείων από το Ελλάδα 2.0, καθώς οι τράπεζες απορρίπτουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Φαίνεται πως ο κεντρικός σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ως στόχο να ευνοήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις μικρές, ακόμα κι αν έχουν καταγράψει πολύ σημαντικά κέρδη, για την περίοδο στην οποία αναφέρεται -στην πράξη- το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, το Ταμείο Ανάκαμψης τέθηκε σε εφαρμογή για να δώσει ώθηση σε επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που κατατέθηκαν στη δράση «Μεταρρυθμίσεις του
Συστήματος Clawback & Συμψηφισμός του με Ερευνητικές & Επενδυτικές Δαπάνες» ανέρχεται στα 604.900.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης έχει προϋπολογισμό 250.000.000 ευρώ. Μέχρι την 28η/4/2022, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, κατατέθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) 65 αιτήματα ενίσχυσης από 40 δυνητικούς δικαιούχους.
Τα 50 αιτήματα αφορούν επενδύσεις στην Ερευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται σε 403.480.000 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 213.600.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 15 αιτήματα σχετίζονται με την ενίσχυση παραγωγικών επενδυτικών σχεδίων, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται σε 201.360.000 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 78.680.000 ευρώ.