«Φρένο» σε κάθε σενάριο για την ανακοίνωση νέων παροχών και επιδοτήσεων για την ακρίβεια βάζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα «εκτοξεύθηκαν» το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου ότι «δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουμε ήδη πάρει, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή». Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις ούτε στο «καυτό» θέμα των καυσίμων, παρότι η μέση τιμή πανελλαδικά έσπασε χθες και το ρεκόρ των 2,2 ευρώ το λίτρο.
Όπως εξήγησε, το οικονομικό επιτελείο αναμένει το πέρας της φετινής τουριστικής σεζόν προκειμένου να κάνει το «ταμείο» στα έσοδα από τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ενώ σημείο «κλειδί» φαίνεται πως αποτελεί η τιμή του φυσικού αερίου. Για να δικαιολογήσει μάλιστα το γεγονός ότι τα ταμεία είναι άδεια σημείωσε πως όσο χαμηλότερα διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου από τα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή οι τιμές υπερβαίνουν τα 100 ευρώ/MWh, περιορίζονται οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους.
Συν 506.000.000 τον Απρίλιο
Με τον πληθωρισμό να οδηγεί τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη, εξανεμίζοντας το εισόδημα των πολιτών, η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική υπερφορολόγησης του κόσμου. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022. Σύμφωνα με αυτά, τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 506.000.000 ευρώ.
«Η εξέλιξη αυτή, πριν ακόμα αρχίσει η κυρίως τουριστική περίοδος, είναι μια ένδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και μια αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια κατεξοχήν δύσκολη διεθνώς οικονομική περίοδο» σημείωσε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους στο πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθαν σε 16,081 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,5% έναντι του στόχου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, καθώς και στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη φόρων του τρέχοντος έτους.
Παρά την τεράστια αύξηση των φορολογικών εσόδων, το οικονομικό επιτελείο επιμένει πως έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο και δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως καμιά νέα παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους στη «θύελλα» της ακρίβειας.