Περισσότερο χαμένη παρά ωφελημένη είναι η ελληνική οικονομία από την ιστορική πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών. Η απόλυτη ευθυγράμμιση των δύο νομισμάτων και η ισοτιμία 1 προς 1 δημιουργεί ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία με βασικότερη την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι αρνητικές συνέπειες της εξασθένησης του ευρώ έναντι του δολαρίου μπορεί να είναι λιγότερες αριθμητικά, αλλά στην πράξη είναι πολύ πιο βαριές, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό τοπίο γύρω από την ελληνική οικονομία. Η ενέργεια και οι πρώτες ύλες γίνονται ακριβότερες, αφού πωλούνται σε δολάρια, όπως συμβαίνει άλλωστε και με την προμήθεια πετρελαίου από τη χώρα μας. Η αγορά βενζίνης αλλά και πετρελαίου κίνησης γίνεται με ακριβότερες τιμές, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται νέα άνοδο των τιμών το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη η τιμή της αμόλυβδης κινείται κατά μέσο όρο πάνω από τα 2,3 ευρώ το λίτρο, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς για το πετρέλαιο θέρμανσης σε τρεις μήνες από τώρα μιλούν για εφιαλτικές αυξήσεις της τάξεως του 50%-60%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1,60 ευρώ το λίτρο.
Την ίδια ώρα, η υποχώρηση του ευρώ φέρνει μαζικό κύμα ανατιμήσεων στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της ζώνης του δολαρίου, όπως τρόφιμα, ποτά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Σε περίπτωση που η υποχώρηση της αξίας του ευρώ συνεχιστεί, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ήδη υψηλός πληθωρισμός, ασκώντας πιέσεις στην ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων, πράγμα που θα όξυνε τα προβλήματα στην οικονομία της ευρωζώνης, την ώρα που διεθνείς οίκοι και αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διολίσθηση σε ύφεση. Την ίδια ώρα, όμως, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες που χρησιμοποιούν το δολάριο ή νομίσματα συνδεδεμένα κυρίως με το αμερικανικό νόμισμα, καθώς τα καθιστά φθηνότερα. Επίσης, γίνονται πιο φθηνές οι διακοπές για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ ή τις χώρες που χρησιμοποιούν δολάρια.
Eurogroup σε Ελλάδα: Μέτρα στήριξης μόνο για ευάλωτους
«Στοπ» στις μειώσεις φόρων, όπως στα καύσιμα και στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, έβαλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, την ώρα που ο πληθωρισμός κινείται με «σπασμένα φρένα» και εξαφανίζει το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος. Μάλιστα το Eurogroup ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει μόνο σε μέτρα στήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, εφόσον εξευρεθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.
Στην πράξη, έδωσε το πράσινο φως για μια απλή… επανάληψη των επιδομάτων που έχει διαθέσει τους προηγούμενους μήνες, όπως το Fuel Pass, και ενδεχομένως μια νέα επιταγή ακρίβειας. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκτιμούν ότι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν είναι η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου ή οι παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, αλλά τα επιπλέον κίνητρα προκειμένου να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση.
Χαρακτηριστικά το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει: «Αναγνωρίζουμε ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων. Αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας». Στην κυβέρνηση προκρίνουν την επανάληψη των δύο παρεμβάσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και βενζίνη. Το μέγεθος των παρεμβάσεων θα κριθεί από τις δυνατότητες που θα δίνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ωστόσο πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών.
Στον σχεδιασμό προβλέπεται και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης, που θα καλύψει την προμήθεια καυσίμων για τη θέρμανση των νοικοκυριών την περίοδο 2022-2023. Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί φέτος βρίσκεται ακόμα σε επεξεργασία, ωστόσο πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι ο αριθμός των δικαιούχων να είναι διευρυμένος, εφαρμόζοντας νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.