Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων χάνονται κάθε χρόνο από το «πάρτι» λαθραίας διακίνησης αλκοόλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, ενώ σοβαρές είναι οι απώλειες της οικονομίας σε όρους ΑΕΠ και θέσεων εργασίας. H Ελλάδα διαθέτει εδώ και χρόνια τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.-27 (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) και υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.
Η αύξηση του ειδικού φόρου στα αλκοολούχα θεωρήθηκε ως εύκολη λύση ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων τα πρώτα και δυσκολότερα χρόνια των Μνημονίων (2009-2010), όμως αυτοί οι υπολογισμοί, περισσότερο από 10 χρόνια αργότερα, αποδεικνύεται ότι έχουν πέσει εντελώς έξω, καθώς η βαριά φορολογική επιβάρυνση το μόνο που έχει επιτύχει είναι να κάνει ακόμη πιο επικερδή τη λαθραία διακίνηση.
Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ σε νέα μελέτη («Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα: Συμβολή στην οικονομία και προοπτικές»), μεταξύ 2009 και 2021 οι νόμιμες πωλήσεις αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν περίπου στο μισό. Ειδικότερα, η κλιμάκωση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά την περίοδο 2009-2010 οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης και την υποκατάσταση τμήματος της νόμιμης αγοράς από παράνομα αλκοολούχα ποτά, τάσεις που ενισχύθηκαν και από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.