Τεράστια έλλειψη εργατών γης παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην κεντρική Μακεδονία, σε μια περίοδο κατά την οποία η παραγωγή και η συγκομιδή φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα αυξημένες, κάτι που οδηγεί τους αγρότες στην απόφαση να επισκεφτούν τρίτες χώρες για εύρεση εργατικών χεριών.
Οι εργάτες γης που απασχολούνται αυτήν τη στιγμή στα κτήματα της κεντρικής Μακεδονίας -περιοχή με τις μεγαλύτερες παραγωγικές δραστηριότητες στη χώρα- είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, με την πλειοψηφία να προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από Πακιστάν και Αφρική, ενώ «σπάνιο είδος» χαρακτηρίζονται οι Ελληνες εργάτες.
Την αγωνία τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) Χρήστος Τσιχήτας και ο Γιώργος Γαλανομάτης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, που τόνισαν τη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται, εξηγώντας παράλληλα και τους λόγους που δυσκολεύουν την εύρεση εργατών γης.
«Οι εργάτες γης είναι λιγοστοί στην κεντρική Μακεδονία, η πλειοψηφία είναι αλλοδαποί, ενώ οι Ελληνες δεν έρχονται πλέον να δουλέψουν στα κτήματα, με το ποσοστό να είναι σχεδόν μηδενικό. Η νοοτροπία τους έχει αλλάξει, αποφεύγουν τα χωράφια και στρέφονται σε πιο ποιοτικές δουλειές. Οι νέοι, για παράδειγμα, δεν ασχολούνται καθόλου με τη γη και προτιμούν εργασία γραφείου» επισήμανε ο κ. Τσιχήτας.
Τα τελευταία χρόνια υπήρχε πληθώρα αλλοδαπών εργατών από Αλβανία και Βουλγαρία, αλλά φέτος το 70%-80% των εργατικών χεριών γης από την Αλβανία το απορρόφησε η Ιταλία, με χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τη χώρα μας.
«Ενα μεγάλο ποσοστό εξειδικευμένων εργατών έχει μετακινηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, με αποτέλεσμα ό,τι έχει απομείνει να είναι ανειδίκευτοι, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα της παραγωγής και ανεβάζοντας το κοστολόγιο. Αυτό συνέβη διότι οι υπόλοιπες χώρες κινήθηκαν νωρίτερα από την Ελλάδα και άνοιξαν την πλατφόρμα για την πρόσκληση εργατών από Φεβρουάριο, με παράβολο 16 ευρώ στην Ιταλία, ενώ εμείς τέλη Απριλίου, με παράβολο 110 ευρώ! Γιατί να έρθουν εδώ;» εξήγησε ο κ. Γαλανομάτης.