Αλωνίζουν οι διαδικτυακοί πειρατές

Απώλειες στα κρατικά έσοδα πάνω από 300.000.000 € ετησίως, και ζημιές στις επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα

Must Read

Στασιμότητα καταλογίζουν στη χώρα μας οργανισμοί του εξωτερικού όσον αφορά την αντιμετώπιση της μάστιγας της διαδικτυακής πειρατείας – σύμφωνα με εκτιμήσεις, προκαλεί απώλειες στα κρατικά έσοδα που υπερβαίνουν τα 300.000.000 ευρώ ετησίως, αλλά και τεράστιες ζημιές στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα.

Το υπουργείο Πολιτισμού κωφεύει στα πολύ συγκεκριμένα αιτήματα των δικαιούχων, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει μείωση της διαδικτυακής πειρατείας στη χώρα μας, ακριβώς λόγω του ότι δεν εφαρμόζεται το «Δυναμικό μπλοκάρισμα» («Dynamic Blocking»), που αφορά τη διαδικασία μπλοκαρίσματος του καταγγελλόμενου πειρατικού ιστότοπου, με όλα τα ονόματα χώρου (domain name) που αυτός χρησιμοποιεί, υφιστάμενα και μελλοντικά.

Οπως καταδεικνύει και η πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Πνευματική Ιδιοκτησία (ΕUIPO), ενώ τα ποσοστά πειρατείας ταινιών έχουν μειωθεί σημαντικά στο διάστημα 2017-2020 για τις ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό στην πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο ανά χρήστη διαδικτύου, αφού δεν εφαρμόζεται το λεγόμενο «Δυναμικό μπλοκάρισμα» («Dynamic Blocking»).

Πρόκειται για τη διαδικασία μπλοκαρίσματος του καταγγελλόμενου πειρατικού ιστότοπου, με όλα τα ονόματα χώρου (domain name) που αυτός χρησιμοποιεί, υφιστάμενα και μελλοντικά. Αντιθέτως, στην Ελλάδα εξακολουθούν να εκδίδονται αποφάσεις από την ΕΔΠΠΙ μόνο για τα υφιστάμενα ονόματα χώρου που αυτός χρησιμοποιεί, για τις οποίες μεσολαβεί χρονικό διάστημα 60 ημερών από την ημέρα που θα καταθέσει την σχετική αίτηση ο θιγόμενος δικαιούχος, ενώ εν τέλει ο πειρατικός ιστότοπος δύναται να μεταβάλει το όνομα χώρου που μπλοκάρεται εντός πέντε λεπτών σε κάποιο παραπλήσιο (π.χ. από pirates.com σε pirates-1.com), με τον δικαιούχο να πρέπει να καταθέσει νέα αίτηση με νέες καθυστερήσεις για να ξαναμπλοκάρει τον ιστότοπο για άλλα πέντε λεπτά.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν στο παρελθόν τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας έφεραν την αφαίρεση της χώρας μας από τη «λίστα 301» του Αμερικανικού Οργανισμού Εμπορίου για τις χώρες που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ομως, στη σχετική έκθεση αναφέρεται ότι το θέμα της αντιμετώπισης της διαδικτυακής πειρατείας παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους.

Ενώ και η τωρινή κυβέρνηση, έχοντας λάβει υπόψη της τα αιτήματα των δικαιούχων και των συλλογικών φορέων για το μέγεθος της ζημιάς και το διεθνές αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα μας, έχει ψηφίσει βελτιωτικές διατάξεις (dynamic και live blocking) για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας στον νόμο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, το υπουργείο Πολιτισμού και τα αρμόδια όργανά του εξακολουθούν να λειτουργούν με τρόπο που έχει ως αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται ο νόμος του κράτους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This