Μπροστά σε ένα νέο εφιαλτικό κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να βρεθούν οι καταναλωτές τους επόμενους μήνες, που έχουν έρθει ήδη αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις τιμών σε ρεύμα, καύσιμα, υπηρεσίες και τρόφιμα επί σχεδόν 12 μήνες.
Τις νέες ανατιμήσεις «αποκαλύπτουν» τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία οι χονδρικές τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40%! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο δείκτης τιμών χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών παρουσίασε τον Ιούνιο αύξηση 39,9%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, έναντι αύξησης 12,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.
Το νέο «τσουνάμι» ακρίβειας καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά με «παγωμένες» αποδοχές, που τους έχει αναγκάσει να βάλουν «ψαλίδι» στην κατανάλωση βασικών αγαθών ή επιλέγοντας τα φθηνότερα προϊόντα, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις αυξημένες δαπάνες του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Συνήθως, οι τιμές χονδρικής επηρεάζουν με κάποια καθυστέρηση τις τιμές λιανικής, αλλά αυτό συμβαίνει υπό κανονικές οικονομικές συνθήκες. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει πως οι κυριότερες ανατιμήσεις βιομηχανικών αγαθών καταγράφηκαν τον Ιούνιο στα ακόλουθα αγαθά:
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 120,9%
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 38,3%
- Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής, 18,1%
- Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 14,0%
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 11,3%
- Παραγωγή βασικών μετάλλων 10,1%
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 9,4%
- Βιομηχανία τροφίμων 8,6%
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 6,8%
Τεράστιες αυξήσεις σε πρώτες ύλες και κόστος παραγωγής
Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει να αναμένονται εφιαλτικές ανατιμήσεις μέσα στο φθινόπωρο, καθώς τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «αποκαλύπτουν» τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά και στο κόστος παραγωγής, οι οποίες θα συμπαρασύρουν τις τιμές των προϊόντων που αγοράζει ο τελικός καταναλωτής.
Το κόστος των αυξήσεων είναι πλέον δυσβάστακτο για τους καταναλωτές και πολλοί είναι εκείνοι που κόβουν από παντού προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, ενώ εδώ και μήνες περιορίζουν ακόμα και το «καλάθι» της νοικοκυράς που περιλαμβάνει βασικά είδη ανάγκης, καθώς οι αυξήσεις είναι συνεχείς και κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα για μια μέση ελληνική οικογένεια.