Σχεδόν 34 χρόνια πίσω έχει οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία, με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες σε δυσθεώρητα επίπεδα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στις χώρες που συμμετέχουν στον Οργανισμό ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο 10,3%, σε σύγκριση με το 9,7% που καταγράφηκε τον Μάιο του 2022, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το 1988!
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα τον ίδιο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 12,1%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, ο ετήσιος πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζεται από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ αυξήθηκε σε όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ολλανδία. Περίπου το ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσε διψήφιο πληθωρισμό, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Τουρκία (78,6%). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ιαπωνία (2,4%).
Ο πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων στον ΟΟΣΑ συνέχισε να αυξάνεται έντονα, φθάνοντας στο 13,3% τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με 12,6% τον Μάιο, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί στις τιμές των τροφίμων από τον Ιούλιο του 1975. Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας εκτινάχθηκε στο 40,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2022, από 35,4% τον Μάιο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,7% τον Ιούνιο του 2022, σε σύγκριση με 6,4% τον Μάιο του 2022. Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η άνοδος του πληθωρισμού θα συνεχιστεί για πολλούς ακόμη μήνες.