Στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται για τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος η κρατική επιδότηση τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή ανά κιλοβατώρα θα διαμορφωθεί τον επόμενο μήνα στα 11-44 λεπτά (ανάλογα με τον πάροχο) για τους καταναλωτές, έναντι 15-17 λεπτών τον Αύγουστο και 11 λεπτών τον Ιούλιο.
Για παράδειγμα, από τα 78,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που είναι η τιμή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, μετά την αφαίρεση της επιδότησης υποχωρεί στα 14,9 λεπτά. Αντίστοιχα διαμορφώνεται η εικόνα για τους λοιπούς προμηθευτές. Συνολικά, η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έναντι 1,136 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, όταν η κιλοβατώρα επιδοτήθηκε με 33,7 λεπτά.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια (αφορά περίπου 6.000.000 οικιακές παροχές), χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα), απορροφώντας έως και το 94% της αύξησης. Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η κρατική ενίσχυση ανέρχεται στα 677 ευρώ, απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας περίπου το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κ.λπ. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh, ενώ για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας σχεδόν το 90% της αύξησης.
Παραδείγματα
Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400KWh/μήνα χωρίς την κρατική επιδότηση θα πλήρωνε 315 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση η χρέωση μειώνεται στα 60 ευρώ. Αντίστοιχα, μια μικρομεσαία επιχείρηση με εγκατάσταση ισχύος μέχρι 35KVa, με κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει 392 ευρώ.
Παράλληλα, δημιουργείται από τον Σεπτέμβριο μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές, με στόχο, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προστατευτεί η χώρα από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Ταυτόχρονα δρομολογείται ο εξορθολογισμός των χρεώσεων ΥΚΩ, με μείωση έως 70% της επιβάρυνσης σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, θα μειωθούν περαιτέρω οι χρεώσεις ΥΚΩ με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σημείωσε ότι, τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του νέου μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράχθηκαν 1,21 δισ. ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.
ΠΙΝΑΚΑΣ
Οι χρεώσεις των παρόχων ρεύματος ανά κιλοβατώρα
Εταιρία Πριν από την επιδότηση Μετά την επιδότηση
ΔΕΗ 0,788 ευρώ 0,149
Protergia 0,782 ευρώ 0,143
Ήρων 0,750 ευρώ 0,110
Elpedison 1,086 ευρώ 0,449
NRG 0,748 ευρώ 0,109
Zenith 0,687 ευρώ 0,048
Watt & Volt 0,784 ευρώ 0,145
Volton 0,989 ευρώ 0,350
Κορκίδης: Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά
Την εκτίμηση πως το ενεργειακό κόστος εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, με άγνωστες εξελίξεις, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης. Σχολιάζοντας τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, τόνισε πως η οικονομία είναι «κυκλική» και κάθε γενναία απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα αναμένεται να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανασάνουν και τις επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εγκαίρως ένα νέο «πακέτο» στήριξης για τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να λαμβάνει οικονομικά μέτρα υπέρ νοικοκυριών και επαγγελματιών σε μηνιαία βάση. Επιπρόσθετα, από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό, έτσι ώστε να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο ακραίο ενεργειακό κόστος. «Διανύουμε μια πολεμική περίοδο διεθνούς ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές του ρεύματος να έχουν εκτιναχθεί σε όλη την Ευρώπη, σε πρωτόγνωρα επίπεδα» προσέθεσε ο κ. Κορκίδης.
Σφοδρά πυρά από τα κόμματα
Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση διαδέχθηκαν τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, μία ημέρα αφότου οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα κατέγραψαν νέο ρεκόρ! «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί διαρκώς την αισχροκέρδεια. Λεηλατεί το εισόδημα των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν το καρτέλ της ενέργειας απευθείας από την τσέπη τους με υπέρογκους λογαριασμούς και διά του κρατικού Προϋπολογισμού με επιδοτήσεις» σχολίασε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Όπως σημείωσε, «οι πολίτες πλήρωσαν στο 7μηνο περίπου 7 δισ. περισσότερα σε φόρους απ’ ό,τι πέρυσι, ενώ η κυβέρνηση, αντί να βάλει πλαφόν στις τιμές και να μειώσει τους κρίσιμους φορολογικούς συντελεστές, το παίζει τιμητής».
Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ο αρμόδιος τομεάρχης Χάρης Δούκας ανακοίνωσε: «Τα ελληνικά τιμολόγια είναι μακράν τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι βαριές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια τον τελευταίο χρόνο ήταν αναποτελεσματικές. Και, ακριβώς για να εξισορροπήσει το αποτυχημένο σύστημα που έχει φτιάξει, είναι αναγκασμένη να ξοδεύει δυσθεώρητα ποσά επιδοτήσεων κάθε μήνα. Έτσι όμως όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο ο κρατικός Προϋπολογισμός δεν θα έχει αρκετά χρήματα για επιδοτήσεις».
Εθνικοποίηση της ΔΕΗ και πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας ζήτησε η Ελληνική Λύση για να πάψουν μια χούφτα ολιγάρχες να θησαυρίζουν καταστρέφοντας το σύνολο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «1,9 δισ. οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης στο καρτέλ της ενέργειας, όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι 2,2 δισ.!» σημείωσε το ΜέΡΑ25.
Διαβάστε ακόμα:
Επιδότηση στο ρεύμα: Στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα ελληνικά νοικοκυριά