Δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή που άλλαξε πάροχο και έχει οφειλές στον προηγούμενο. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
Η αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον Σεπτέμβριο καλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Με το νέο σύστημα που έθεσε σε ισχύ το ΥΠΕΝ από τον Αύγουστο, αναστέλλοντας για έναν χρόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, οι προμηθευτές ορίζουν την τιμή της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο ακόμη και κάθε μήνα, χωρίς επιβάρυνση. Ουσιαστικά δεν υπάρχει σύμβαση που να δεσμεύει τον καταναλωτή με μια εταιρία ή την εταιρία με μία τιμή, αλλά οι καταναλωτές μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν κάθε μήνα έρευνα αγοράς και να βρίσκουν την πιο συμφέρουσα τιμή.
Η ρύθμιση άνοιξε τον δρόμο στις εταιρίες να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, αναπροσαρμόζοντας πάγιες χρεώσεις και τιμές κιλοβατώρας. Άνοιξε τον δρόμο όμως και για την αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών και την αναζωπύρωση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών στον ενεργειακό κλάδο, πολλοί εκ των οποίων βρίσκουν καταφύγιο στην Καθολική Υπηρεσία. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα αλλάζουν εταιρία 50.000 με 60.000 καταναλωτές έναντι 20.000 πριν από την κρίση, ενώ τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων δεν έχουν, λόγω χρεών, σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στη λεγόμενη Καθολική Υπηρεσία.
Το φαινόμενο της διόγκωσης ληξιπρόθεσμων χρεών αναμένεται να ενταθεί από το φθινόπωρο, αφού θα υπάρξουν καταναλωτές που θα φεσώνουν τη μία εταιρία και θα φεύγουν για την επόμενη. Οι προμηθευτές έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να αναλάβει πρωτοβουλίες στη βάση γνωμοδότησης της ΡΑΕ, που προβλέπει μέγιστη χρονική διάρκεια παραμονής τριών μηνών στην Καθολική Υπηρεσία, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ο κ. Σκρέκας είπε ότι από τις 7 Ιουλίου, οπότε λειτουργεί ο νέος μηχανισμός, έχουν εισπραχθεί πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τις εταιρίες και στο ποσό αυτό θα έρθουν σύντομα να προστεθούν εκείνα από την αναδρομική φορολογία των υπερκερδών για το προηγούμενο διάστημα, τα οποία θα φορολογηθούν με 90%.
Διαβάστε ακόμα:
Τι θα πληρώσουμε μετά τη νέα επιδότηση στο ρεύμα!