Επιπλέον δημοσιονομικό χώρο αναζητά συνεχώς το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να διανείμει περισσότερα μέτρα στήριξης. Όμως, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ήδη περιορίσει το «πακέτο» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να καλύψουν όλες τις τεράστιες ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα και καύσιμα, που έχουν εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αντί αυτών, η κυβέρνηση επιλέγει να διαθέσει πολύτιμα κονδύλια στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς την Ευρώπη, μια διαδικασία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή στην «καρδιά» του χειρότερου χειμώνα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές. Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε στο δίκτυο Reuters ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης που έλαβε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη δεκαετή κρίση χρέους της.
«Σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων GLF που λήγουν το 2023» δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, με λήξεις να επεκτείνονται έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει συνολικά 8 δισ. ευρώ, είπε ο αξιωματούχος.
Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα. Η Αθήνα αποπλήρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, τον περασμένο Απρίλιο, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουάσινγκτον.