Μετά την Γαλλία και η Γερμανία, σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση, εθνικοποιεί εταιρείες ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την κρίση που έρχεται.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Με αποκορύφωμα την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η., μία κίνηση που τα αποτελέσματα της αποδεικνύονται ολέθρια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για το σύνολο της εθνικής οικονομίας!
Η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή δικτύου BNetzA θα πάρει τον έλεγχο της RN Refining & Marketing και της Rosneft Deutschland, οι οποίες ευθύνονται περίπου για το 12% της ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Γερμανίας, καθώς τα μερίδιά τους σε τρία διυλιστήρια πετρελαίου (στις πόλεις Σβεντ, Καρλσρούη και Βόμπουργκ), όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας.
Στη δήλωση αναφέρεται ότι υπάρχει «απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού [της Γερμανίας]» και η θέση της Rosneft υπό τον έλεγχο της γερμανικής κυβέρνησης θα εξουδετερώσει αυτήν την απειλή. Είναι επίσης ένα «ουσιώδες θεμέλιο» για τη διαφύλαξη του μέλλοντος του Σβεντ, όπως σημειώνεται.
Ο έλεγχος της γερμανικής Rosneft έχει σκοπό να εξασφαλίσει τις λειτουργίες του διυλιστηρίου Σβεντ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, το οποίο προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων τζετ για το αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας και βενζίνη για τα οχήματα της περιοχής. Η εγκατάσταση βασιζόταν παραδοσιακά στον αγωγό Druzhba από τη Ρωσία για την προμήθεια αργού.
«Η απόφαση συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο πακέτο για το μέλλον, το οποίο θα δώσει μια μετασχηματιστική ώθηση για την περιοχή και θα στηρίξει το διυλιστήριο για να εξασφαλίσει την προμήθεια πετρελαίου μέσω εναλλακτικών οδών εφοδιασμού», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο.
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει σε εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper αλλά και δύο ακόμη μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου σε μία ιστορική κίνηση προκειμένου να αποφύγει μία κατάρευση της ενεργειακής αγοράς της.