Χωρίς εκπτώσεις (τελικά) η τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Must Read

Πλήθος πολεοδομικών και περιβαλλοντικών διατάξεων περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, από το οποίο, όμως, απουσιάζουν οι εκπτώσεις για τα αυθαίρετα. Στο αρχικό κείμενο της διαβούλευσης προβλεπόταν επιπλέον έκπτωση 10% για όσους καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο τακτοποίησης, αλλά και όσους προκαταβάλουν το 30% του προστίμου εντός των προθεσμιών που ορίζονται.

Τελικά, η διάταξη αποσύρθηκε, καθώς κρίθηκε ότι θα προκαλούσε αδικίες για όσους είχαν ήδη υπαχθεί στον νόμο, λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων (8 Νοεμβρίου). Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να χορηγήσει μια μικρή παράταση, πιθανότατα έως το τέλος του έτους, προκειμένου να ετοιμάσει και να παρουσιάσει μια συνολική πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Κατά τα άλλα, στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προστέθηκε η δυνατότητα επέκτασης του συντελεστή δόμησης (0,6) που αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας σε περισσότερες επιχειρήσεις. Η ρύθμιση έως τώρα ίσχυε μόνο για βιομηχανίες, οι οποίες απασχολούσαν πάνω από 200 εργαζομένους και επενδύουν πάνω από 200.000.000 ευρώ.

Ο συντελεστής αυτός επεκτείνεται σε βιομηχανίες που επενδύουν 30.000.000 ευρώ και δημιουργούν 75 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, επεκτείνεται και σε βιομηχανίες που επενδύουν 25.000.000 ευρώ και δημιουργούν 50 νέες θέσεις εργασίας, εφόσον όμως βρίσκονται σε επιχειρηματικά πάρκα. Με άλλη διάταξη επιτρέπονται πλέον στην Αττική δραστηριότητες μικρής όχλησης αλλά μόνο εντός οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών – βιομηχανικών πάρκων –  επιχειρηματικών πάρκων.

Το υπουργείο επιχειρεί, επίσης, να επιταχύνει τα τοπικά χωρικά σχέδια και τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης, θεσμοθετώντας να μην εκπονούνται, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα ρύθμιση, σε επίπεδο καλλικρατικού δήμου, αλλά σε επίπεδο δημοτικής ενότητας (μίας ή περισσοτέρων), δηλαδή των πρώην καποδιστριακών δήμων (όπως συνέβαινε και στο παρελθόν).

Πέρα απ’ αυτό, καθιερώνεται ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που θα αποτυπώνει όλα τα στοιχεία (γεωχωρικά δεδομένα), με βάση τα οποία θα προκύπτει πού επιτρέπεται κάθε βιομηχανική, μεταποιητική, τουριστική και άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στον χάρτη αυτόν θα έχει πρόσβαση με ένα κλικ οποιοσδήποτε διοικούμενος και κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει, χωρίς κόστος, πού επιτρέπεται να εγκαταστήσει την επένδυσή του (όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης κ.λπ.), ενώ θα έχει και την ασφάλεια ότι και η Διοίκηση θα κινείται με βάση τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This