Η έκφραση «μπάτε, σκύλοι, αλέστε» χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες ελέγχου στα ελληνικά σύνορα.
Τα μεγάλα λόγια για αδιαπέραστα σύνορα όσον αφορά τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία δεν φαίνεται να ισχύουν για τις ροές προσφύγων από άλλες εισόδους όπως για όσους φεύγουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα κυκλοφορεί κόρη Ουκρανού υπουργού με βαλίτσες γεμάτες χρήματα, τα οποία προσπαθεί μέσω ελληνικών τραπεζών να τα «ξεπλύνει». Αν οι βαλίτσες με τα χρήματα δεν έχουν μπει στην Ελλάδα μέσω διπλωματικού σάκου, τότε εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τους ελέγχους που γίνονται στις εισόδους της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η κόρη του Ουκρανού υπουργού την περασμένη εβδομάδα είχε ραντεβού σε μεγάλη τράπεζα της Ελλάδας. Στο γραφείο του υπευθύνου στον οποίο την κατηύθυναν είχε μαζί της βαλίτσες που περιείχαν 2.000.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα γρίβνα Ουκρανίας. Αυτό που ζήτησε από τους υπευθύνους της ελληνικής τράπεζας ήταν να μετατρέψει τα ουκρανικά χρήματα σε ευρώ. Η τράπεζα θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημά της, αν αυτά τα χρήματα είχαν μπει στην Ελλάδα με νόμιμο τρόπο, αλλά η κόρη του υπουργού δεν είχε κανένα από τα έγγραφα που ήταν απαραίτητα. Αυτό που ουσιαστικά ζήτησε από τον υπεύθυνο της τράπεζας ήταν να της «ξεπλύνει» τα χρήματα. Οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν ευγενικά να της κάνουν την «εξυπηρέτηση» και από την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανή υπήκοος περιφέρεται πανικόβλητη από τράπεζα σε τράπεζα για να μπορέσει να μετατρέψει τα γρίβνα σε ευρώ. Αν θα βρει πρόθυμη τράπεζα δεν το γνωρίζουμε, είναι όμως θέμα πώς μπήκαν τα χρήματα στην Ελλάδα.
Αντίστοιχη περίπτωση με σύζυγο Ουκρανού πολιτικού ήρθε στην επικαιρότητα τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Αναστασία Κοτβιτσκα, σύζυγος του πρώην βουλευτή του Λαϊκού Μετώπου Ιγκόρ Κοτβίτσκι, προσπάθησε να μεταφέρει λαθραία 28.000.000 δολάρια και 1.300.000 ευρώ σε τσάντες από την Ουκρανία μέσω της Ουγγαρίας. Ομως, την «τσίμπησαν» οι τελωνειακοί στο σημείο ελέγχου Βίλοκ, γιατί τα χρήματα που ήταν στις βαλίτσες ήταν αδήλωτα και εκτός τελωνειακών κανονισμών. Η υπόθεση Κοτβίτσκι ήρθε στο φως της δημοσιότητας ύστερα από καταγγελία επιχειρηματία από το Κίεβο ο οποίος ανέφερε ότι υπήρχε και συγκεκριμένος τιμοκατάλογος δωροδοκιών από τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Η προμήθεια κυμαινόταν μεταξύ 3 και 7,5%, ανάλογα με το ποσόν και το πόσο υψηλά ιστάμενος είναι ο άνθρωπος που θέλει να βγάλει χρήματα από τη χώρα.