Τα (νέα) χρέη «καίνε» την πάγια ρύθμιση!

Χιλιάδες φορολογούμενοι λόγω ακρίβειας αναγκάζονται να μην πληρώνουν κάποιες δόσεις και κινδυνεύουν να βγουν εκτός

Must Read

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία να ξεπερνούν τα 112 δισ. ευρώ και προς τα Ταμεία τα 43,4 δισ. ευρώ, χιλιάδες φορολογούμενοι βρίσκονται προ εκπλήξεων, όταν, λόγω της ακρίβειας, αναγκάζονται να μην πληρώσουν κάποιες από τις μηνιαίες δόσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τις πάγιες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως ναι μεν το πλαίσιο με τον αριθμό των δόσεων ανάμεσα σε Εφορία και Ταμεία σύντομα θα εναρμονιστεί, καθώς με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα οι δόσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται από 12 σε 24, ωστόσο διαφέρει ο τρόπος επανένταξης των οφειλετών σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, καθώς η δεύτερη ευκαιρία δεν αφορά το σύνολο των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Όπως αναφέρει το νομικό πλαίσιο για την πάγια ρύθμιση της ΑΑΔΕ, «σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, επιτρέπεται, υπό όρους, η υπαγωγή της ίδιας οφειλής ανά οφειλέτη στη ρύθμιση του παρόντος για δεύτερη φορά και για αριθμό δόσεων ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των δόσεων που υπολείπονταν κατά τον χρόνο απώλειας της ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, για την εκ νέου υπαγωγή απαιτείται η προκαταβολή ποσού διπλάσιου της μηνιαίας δόσης της δεύτερης ρύθμισης». Την ίδια ώρα, το πλαίσιο για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ αναφέρει πως «εάν απολεσθεί η πάγια ρύθμιση, δεν μπορεί να υπαχθεί ο οφειλέτης εκ νέου σε ρύθμιση για τις ίδιες οφειλές. Ωστόσο, σε οφειλέτη που απώλεσε τη ρύθμιση παρέχεται το δικαίωμα επανένταξής του σ’ αυτή με την προϋπόθεση της καταβολής του συνόλου των απαιτητών δόσεων της ρύθμισης και των απαιτητών τρεχουσών εισφορών, καθώς και των αναλογούντων πρόσθετων τελών της εκπρόθεσμης καταβολής τους.

Με άλλα λόγια, για να μπει κάποιος ξανά στην πάγια ρύθμιση του ΕΦΚΑ θα πρέπει να δεχθεί ότι θα αναβιώσουν όλα τα τέλη, οι προσαυξήσεις και οι εισφορές, τα οποία και θα πρέπει να πληρώσει στο σύνολό τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που η απώλεια της ρύθμισης αποδειχθεί πως έγινε με αποκλειστική ευθύνη του οφειλέτη, θα μπορεί «εντός δύο μηνών από την απώλειά της να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση μαζί με τα στοιχεία που θεμελιώνουν τη συνδρομή των λόγων ανωτέρας βίας». Άλλωστε, ακόμα και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς προβλέπει πως η μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου ή η δημιουργία νέας οφειλής έχουν ως συνέπεια για το σύνολο της οφειλής:

·        την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης

·        την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προσαυξήσεων

·        την επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα

Ειδικά η μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου έχει ως συνέπεια και την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This