Σε πανικό τα ελληνικά νοικοκυριά από τους υπέρογκους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Οι κρατικές επιδοτήσεις που χορηγούνται αποτελούν άλλο ένα τέχνασμα του οικονομικού επιτελείου για να αποδείξει στους καταναλωτές άλλο ένα ψέμα στο κυβερνητικό αφήγημα, ότι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία! Η ουσία είναι μία. Οι πολίτες της Ελλάδας με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα και το φυσικό αέριο από τους περισσότερους Ευρωπαίους. Η διαφορά των τιμών στη μεγαβατώρα μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι δραματική. Ακόμα και βαλκανικές χώρες πληρώνουν λιγότερα χρήματα! Στην κορυφή της λίστας με τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται η Ελλάδα, κόντρα στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης. Την Τετάρτη η χώρα μας αγοράζει ακριβότερα από οποιονδήποτε άλλον στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με 274,85 ευρώ κάθε μεγαβατώρα όπως αναφέρει η σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την τιμή να ενισχύεται κατά 27,9%. Η μόνη άλλη χώρα της ΕΕ που παρουσιάζει αυξητική τάση είναι η Σουηδία, ωστόσο αγοράζει με μόλις το ένα τρίτο της τιμής που πληρώνει η Ελλάδα (97,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα)!
Βασική αιτία για την δραματική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο κόστος της ενέργειας, αποτελούν τα μοντέλα που εφαρμόζονται στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στο month ahead για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας που καταναλώνουν αέριο το αγοράζουν ένα μήνα νωρίτερα με προθεσμιακά συμβόλαια ενός μήνα σε προκαθορισμένη τιμή, αντί να αγοράζουν άμεσα σε τρέχουσα τιμή και με άμεση παράδοση. Το δίκτυο αερίου και οι υποδομές δεν επαρκούν για να είναι διαθέσιμες άμεσα οι αναγκαίες ποσότητες, ενώ οι τζίροι στο χρηματιστήριο παραμένουν χαμηλοί. Ενώ κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου οι τιμές στην Ευρώπη υποχωρούν λόγω των θετικών εξελίξεων, τα συμβόλαια για τον Οκτώβριο που έκλεισαν τον Σεπτέμβριο ήταν πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι, οι Ευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί εκμεταλλεύονται τις θετικές εξελίξεις, ενώ στην Ελλάδα πληρώνουμε πολύ περισσότερο.
Η ακριβότερη αγορά, με τιμή στα 274,85 ευρώ/MWh όταν Βουλγαρία και Ιταλία, με τις οποίες κινούμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα, έχουν τιμή χαμηλότερη σχεδόν κατά 100 ευρώ. Ισπανία και η Πορτογαλία σ με τιμές 81,71 ευρώ/MWh και 79,87 ευρώ/MWh. Ακρίβεια με υπογραφή Μητσοτάκη. pic.twitter.com/RAjv3fsdXy
— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) October 19, 2022
Διαβάστε ακόμα:
Αποκαλυπτική έρευνα: Γιατί η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλή
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα κυμανθούν οι τιμές τον Νοέμβριο