Αυξημένο ακόμα και κατά 300% είναι το κόστος ενέργειας για τις μικρομεσαίες βιοτεχνίες της χώρας, με πολλές από αυτές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Τα στοιχεία που παρέθεσε χθες η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι αποκαλυπτικά. Οι πρώτες ύλες σε ζαχαροπλαστεία έχουν προσαυξηθεί από 50 έως και 70%, τα ταπητοκαθαριστήρια επιβαρύνονται πλέον για υλικά κατά 80%-90% παραπάνω σε σχέση με πέρσι, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα συνεργεία – βαφεία αυτοκινήτων λόγω μεγάλης κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο κλάδος, πάντως, που πλήττεται περισσότερο από τις μικρομεσαίες βιοτεχνίες είναι η κλωστοϋφαντουργία. Για επιχείρηση που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα το κόστος ενέργειας αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 200% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι και κατά 105,63% στο 5μηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου.
Για άλλη κλωστοϋφαντουργική εταιρία που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, η αύξηση των τιμών που καταγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεπερνά το 330%. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν μόνο την ενέργεια, όταν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν καταγράφουν αύξηση από 30% έως 50%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΑ Παύλο Ραβάνη, η επιδοματική πολιτική δεν λύνει το πρόβλημα. Οι βιοτέχνες ζητάνε άμεσα μείωση ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης, επαναφορά των 120 δόσεων, αλλά και μια πολιτική ρύθμισης της ενεργειακής αγοράς και δραστικού περιορισμού των ανατιμήσεων.