Νέους στόχους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών στο τελικό κείμενο του νέου Προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα, ενάμιση μήνα μετά την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή.
Στο ενδιάμεσο διάστημα έχουν μεταβληθεί πολλοί κρίσιμοι παράγοντες, οι οποίοι οδηγούν σε αναθεώρηση των προβλέψεων όσον αφορά τις τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη, αλλά και τη νέα έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα. Στα θετικά εντάσσεται η εκτίμηση για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2022, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο η εκτίμηση ήταν ότι η ανάπτυξη του 2022 θα κινούνταν στο 5,3%. Τραπεζικοί κύκλοι, πάντως, τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ για φέτος πάνω από το 6%. Την επόμενη Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς θα κινηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά μία σειρά από σημαντικές μεταβλητές, οι οποίες θα μπορέσουν να συνθέσουν την τελική εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας. Οι μεταβλητές αυτές έχουν να κάνουν με την πορεία των τιμών της ενέργειας, την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και την πανευρωπαϊκή πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για τον πληθωρισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αμέσως μόλις υπάρξουν αυτές οι προβλέψεις, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην οριστική σύνταξη του κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου, με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια πριν από τα Χριστούγεννα. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο θα επιμείνει στην πρόβλεψη ότι κατά το 2023 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 0,7% του ΑΕΠ. Αν και με τον συγκεκριμένο στόχο δεν δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, στην οδό Νίκης εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα στήριξης του ερχόμενου έτους θα χρηματοδοτηθούν από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που θα σημειωθεί το 2022. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται πως κατεβαίνει ο πήχης για την ανάπτυξη του 2023. Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ερχόμενου έτους θα κινηθεί κοντά στο 2,1%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος στόχος θα κινηθεί οριακά χαμηλότερα, στο 2% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα «φρενάρει» το 2023 κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
Στο 10% ο πληθωρισμός για το 2022
Οι νέες, δυσμενείς εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται πως αλλάζουν τα δεδομένα σε μία σειρά από στόχους. Κλειδί αποτελεί το ποσοστό του πληθωρισμού τόσο για φέτος όσο και για την ερχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο πληθωρισμός για το σύνολο το 2022 θα «κλειδώσει» στην περιοχή του 10%, από 8,8% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου. Επίσης, αλλαγή επί τα χείρω, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αναμένεται να υπάρξει στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2023. Έτσι, αυτός θα υπερβεί το 3% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο και θα βρεθεί στην περιοχή του 5%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες αναθεωρήσεις στόχων δεν θα είναι οι τελευταίες εντός του 2022. Αν και το κείμενο του Προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Έως τότε θεωρείται ότι θα έχουν ανατραπεί για ακόμα μία φορά τα δεδομένα, τόσο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού.