Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την ώρα που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, και το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ξαφνικά τον ανακαθορισμό των αξιών, με σκοπό τη μείωσή τους – υπό προϋποθέσεις. Αυτό προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο.
Αιτία είναι οι αλλεπάλληλες καταγγελίες από δήμους και κοινότητες της χώρας για υπέρογκες αυξήσεις των αντικειμενικών στις περιοχές τους, ενώ επισημαίνουν πως ουδέποτε ζητήθηκε η άποψή τους για τον καθορισμό των ζωνών. Οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών οδηγούν σε ανάλογες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ διασώζονται και κοινωνικά επιδόματα, τα οποία χάθηκαν επειδή αυξήθηκαν υπέρμετρα οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων των νοικοκυριών.
Ειδικότερα, με άρθρο που περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να υποβάλουν προτάσεις για το ύψος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προκειμένου να αρθούν τυχόν στρεβλώσεις. Οι δήμοι αναμένεται να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που βρίσκονται στην επικράτειά τους, ενώ η κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια να κάνει ένα προεκλογικό δώρο στους φορολογουμένους, εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ειδικότερα το άρθρο 34 του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπει ότι «ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2022 οι δήμοι δύνανται από 1η/12/2022 έως και 31η/12/2022 να υποβάλουν τη γνώμη του έβδομου εδαφίου για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. Οι γνώμες κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων».
Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση και σε περιοχές που έχουν γίνει μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων από τις αρχές του 2022.
Με τη μείωση των αντικειμενικών τιμών θα αναπροσαρμοστούν και τα κοινωνικά επιδόματα, καθώς τα περισσότερα (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα θέρμανσης, τεκμήρια διαβίωσης, κ.ά.) έχουν ως προϋπόθεση τις τιμές ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο του εκάστοτε δικαιούχου.
Τα κοινωνικά επιδόματα
Οταν ενεργοποιήθηκε η αύξηση των τιμών, στις αρχές του 2022, υπήρξαν δικαιούχοι που έχασαν τα κοινωνικά επιδόματα, καθώς η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους ξεπέρασε το όριο που ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν.
- Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
- Για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ένας άγαμος δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του έως 120.000 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες το όριο προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.
- Για τα τεκμήρια διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος ο υπολογισμός γίνεται κλιμακωτά, με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:
* Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
* Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
* Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
* Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
* Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.