Πάλι τελευταία και καταϊδρωμένη προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει λύση στο χάος που επικρατεί με τις τιμές στην ενέργεια, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα με την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου.
Με τα χίλια ζόρια οι Βρυξέλλες παρουσίασαν το σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην αγορά φυσικού αερίου, επιχειρώντας να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες κυβερνήσεων.
Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο της ΕΕ ο προτεινόμενος μηχανισμός αποτελείται από ένα ανώτατο όριο ασφαλείας στην τιμή των παραγώγων του TTF για τον επόμενο μήνα, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο ως τιμή αναφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, όπως αναφέρει και το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη.
Για να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, οι ακριβείς παράμετροι για την ενεργοποίηση του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς θα καθοριστούν εκ των προτέρων.
Να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF αν και έχουν μειωθεί από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου, εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου πενταετίας.
Το ανώτατο όριο θα ενεργοποιείται «εάν η βάση τιμών TTF φθάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν αντιστοιχεί σε παρόμοια αύξηση σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς (σύγκριση με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου)», σύμφωνα με το Bloomberg News.
Όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς, δεν θα επιτρέπεται η εκτέλεση εντολών για παράγωγα TTF προθεσμιακού μήνα με τιμές πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο.
Αν και η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών περιορίζουν την πιθανή κερδοσκοπία και εξασφαλίζουν τη βελτίωση της ασφάλειας της αγοράς, υπάρχουν κίνδυνοι οι συναλλαγές να μεταφερθούν σε αγορές εκτός χρηματιστηρίου, οι δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου να περιοριστούν και η λειτουργία της αγοράς παραγώγων να επηρεαστεί, ενώ προβληματικές μπορεί να γίνουν και οι προμήθειες.
Το ζήτημα που παραμένει είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν εκείνα τα αντανακλαστικά που είναι απαραίτητα στη διαχείριση κρίσεων.