Σοκαρισμένοι άκουσαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρώπης την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στην πολύ υψηλή τιμή των 275 ευρώ τη μεγαβατώρα, την ώρα που οι τιμές κινούνται κοντά στα 120 ευρώ.
Πρόκειται για μια πρόταση η οποία εκτιμάται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί πολύ απλά το μέτρο δεν θα ενεργοποιούνταν ούτε στην κορύφωση της κρίσης, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου χτύπησαν «κόκκινο», τον περασμένο Αύγουστο. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας άσκησε δριμεία κριτική στην ίδια την Κομισιόν και στην πρόεδρό της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, καθώς χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» την πρόταση της επιτροπής για έναν «μηχανισμό διόρθωσης» στα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα. Δήλωσε μάλιστα πως η Αθήνα στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες θα προτείνει πλαφόν κάτω από 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, έχοντας συμμάχους στην εν λόγω πρόταση τουλάχιστον ακόμα έξι χώρες, τις Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
«Στο αυριανό (σ.σ.: σημερινό) Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από τις Βρυξέλλες. «Το όριο που προτείνει η επιτροπή δεν διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει τον στόχο του, που είναι η μείωση των τιμών» τόνισε ο Κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένα πλαφόν μεταξύ 150-200 ευρώ. Άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα απαιτηθούν κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (άρα, με κίνδυνο ελλείμματος το 2023), σε περίπτωση που η μέση τιμή του φυσικού αερίου κινείται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 120 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Στο τέλος νικά η… Γερμανία
Αίσθηση προκαλεί ακόμα μία φορά το γεγονός ότι υπέρ της ανακοίνωσης πλαφόν στο φυσικό αέριο έχουν ταχθεί εξαρχής 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ωστόσο, η Κομισιόν αψηφώντας την πλειοψηφία μεταξύ των 28 κρατών-μελών, έκανε στο τέλος αυτό που ήθελε η Γερμανία. Σημειώνεται πως έχει συσταθεί ένα ισχυρό «μπλοκ» κρατών, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που πιέζουν ασφυκτικά για τη μη επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.