Σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συντασσόμενη με Fed και Τράπεζα της Αγγλίας που προχώρησαν νωρίτερα σε αντίστοιχες κινήσεις. Τα επιτόκια του ευρώ διαμορφώνονται πλέον στο 2,5% από 2%.
Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι μηνιαίες δόσεις που πληρώνουν οι δανειολήπτες, κυρίως για τα στεγαστικά τους δάνεια, προκαλώντας ακόμα έναν πονοκέφαλο στους πολίτες. Όλα αυτά, την ώρα που οι τράπεζες ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους για τον τρόπο που θα επιδοτήσουν τα δάνεια σχεδόν 30.000 ευάλωτων δανειοληπτών, καλύπτοντας το 50% της αύξησης των επιτοκίων για ένα διάστημα 12 μηνών. Ωστόσο, για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, η μηνιαία δόση έχει εκτοξευθεί μέσα σε μόλις έξι μήνες. Από τα 550 ευρώ που πλήρωνε κάθε μήνα μέχρι τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο έφτασε στα 610 ευρώ και πλέον ανεβαίνει στα 630 ευρώ. Πρόκειται για μία τεράστια επιβάρυνση, σχεδόν 80 ευρώ τον μήνα ή πάνω από έναν βασικό μισθό κάθε χρόνο. Στην πράξη, ακόμα και μετά την επιδότηση των τραπεζών, ένας δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει 480 ευρώ περισσότερα (από τα 960 ευρώ χωρίς την επιδότηση). Δηλαδή, ένας μη ευάλωτος δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω 960 ευρώ τον χρόνο, μόνο και μόνο από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ντόμινο
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο εφιαλτική τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, κάτι το οποίο αναμένει να επιτευχθεί το… 2024! Όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Φρανκφούρτη, τα επιτόκια του ευρώ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα αυξηθούν 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση και πιθανόν και στη μεθεπόμενη, ίσως και στην αμέσως επόμενη. Η κυρία Λαγκάρντ υπονόησε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν πέραν του 3%, μια εξέλιξη που θα οδηγήσει τις δόσεις των δανείων στα ύψη, με ορατό τον κίνδυνο εκτόξευσης των κόκκινων δανείων. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, από τον Μάρτιο ξεκινά η ποσοτική σύσφιξη με ρυθμό 15 δισ. ευρώ τον μήνα έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2023.