Λίγες ημέρες ακόμα έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας σε διάφορες περιοχές της χώρας για να υποβάλλουν δηλώσεις ή διορθώσεις στο Κτηματολόγιο. Οι σχετικές προθεσμίες εκπνέουν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, με τους πολίτες πάντως να μην κινδυνεύουν με πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις, καθώς είναι ειλημμένη απόφαση η επιβολή προστίμων να ανασταλεί εκ νέου, πιθανότατα για άλλους έξι μήνες. Την ίδια στιγμή δέκα Γραφεία Κτηματογράφησης εξυπηρετούν τους πολίτες αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ενώ κάποια άλλα λύνουν απορίες μέσω βιντεοκλήσης.
- Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου
Αυτοί που πρέπει να σπεύσουν είναι οι πολίτες με ακίνητα σε Σητεία, Αγιο Νικόλαο, Καστοριά, Φλώρινα, Τρίπολη, Γορτυνία, Μεγαλόπολη, νότια και βόρεια Κυνουρία, καθώς η διαδικασία της ανάρτησης πλησιάζει στο τέλος της. Τι πρέπει να κάνουν; Αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας), όπως και τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα). Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης) ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.
Οσον αφορά τις καταληκτικές ημερομηνίες ανά περιοχή, διαμορφώνονται ως εξής:
– Στις 25 Δεκεμβρίου εκπνέει η αρχική προθεσμία στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, πιθανότατα όμως θα δοθεί παράταση για άλλους δύο μήνες, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις (σύνολο διαδικασίες τέσσερις μήνες). Περιλαμβάνει τους καλλικρατικούς δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης. Νότιας Κυνουρίας, Βόρειας Κυνουρίας και Τρίπολης (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Βασιλείου, Αγιωργίτικων, Αγριακόνας, Αθηναίου, Αλέας, Αλεποχωρίου, Αλωνισταίνης, Αμπελακίου, Αραχαμιτών, Αρτεμισίου, Ασέας, Βαλτετσίου, Βλαχέρνης, Βλαχοκερασέας, Βουνού, Βουρβούρων, Γαρέας, Δάρα, Δάφνης, Δόριζα, Ελαιοχωρίου, Επισκοπής, Ευάνδρου, Ζευγολατείου, Θάνα, Καλτεζών, Καμαρίου, Κανδάλου, Κανδήλας, Καρδαρά, Κάψα, Κερασιάς, Κερασίτσης, Κεραστάρη, Κολλινών, Κώμης, Λεβιδίου, Λιθοβουνίων, Λίμνης, Λουκά, Μαγούλας, Μαινάλου, Μάκρης, Μάναρη, Μανθυρέας, Μαυρικίου, Μαυρογιάννη, Νεοχωρίου (Μαντινείας), Νεστάνης, Ορχομενού, Παλαιοπύργου, Παλαιοχούνης, Παλλαντίου, Παναγίτσας, Πάπαρη, Παρθενίου, Πελάγους, Περθωρίου, Πηγαδακίων, Πιάνας, Πικέρνη, Ριζών, Ροεινού, Σάγκα, Σιλίμνης, Σιμιάδων, Σταδίου, Στενού, Στρίγκου, Τζίβα, Τσελεπάκου, Χρυσοβιτσίου, Χωτούσσης και Ψηλής Βρύσης.
– Στις 29 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η ανάρτηση στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Φλώρινας. Αφορά τους καλλικρατικούς δήμους Καστοριάς (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίας Κυριακής, Αγίου Αντωνίου, Αυγής, Βασιλειάδος, Βιτσίου, Γάβρου, Δενδροχωρίου, Ιεροπηγής, Καλοχωρίου, Κλεισούρας, Κορησού, Κορομηλέας, Κρανιώνος, Λιθιάς, Μακροχωρίου, Μανιάκων, Μαυροκάμπου, Μελά, Μελισσοτόπου, Οινόης, Ομορφοκκλησιάς, Πενταβρύσου, Πτεριάς, Τσάκονης, Χαλάρων, Χιλιοδένδρου), Ορεστίδος (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίου Ηλία, Αμμουδάρας, Ασπροκκλησιάς, Βογατσικού, Βράχου, Γέρμα, Διαλεκτού, Καστανοφύτου, Κωσταραζίου, Λάγκας, Λακκωμάτων, Μελανθίου, Μηλίτσας, Νοστίμου, Σπηλαίων, Σπήλιου,
καλλικρατικός δήμος Νεστορίου), Αμυνταίου (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίου Παντελεήμονος, Αγραπιδέων, Αετού, Αναργύρων, Αντιγονείας, Ασπρογείων, Βαρικού, Βεγόρων, Κέλλης, Κλειδίου, Λεχόβου, Λιμνοχωρίου, Μανιακίου, Νυμφαίου, Ξινού Νερού, Πελαργού, Πετρών, Ροδώνος, Σκλήθρου, Φανού, Φαραγγίου), Πρεσπών και Φλώρινας (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίας Παρασκευής, Αγίου Βαρθολομαίου, Ακρίτα, Αλώνων, Αμμοχωρίου, Ανω Καλλινίκης, Ανω Κλεινών, Ανω Υδρούσσης, Αρεμνοχωρίου, Ατραπού, Αχλάδας, Βεύης, Δροσοπηγής, Εθνικού, Ιτέας, Κάτω Καλλινίκης, Κάτω Κλεινών, Κλαδορράχης, Κολχικής, Κορυφής, Κρατερού, Λεπτοκαρυών, Λόφων, Μαρίνης, Μελίτης, Μεσοκάμπου, Μεσονησίου, Μεσοχωρίου, Νέου Καυκάσου, Νεοχωρακίου, Νίκης, Παλαίστρας, Παππαγιάννη, Παρορείου, Περάσματος, Πολυπλατάνου, Πολυποτάμου, Πρώτης, Σιταριάς, Σκοπιάς, Σκοπού, Τριανταφυλλέας, Τριβούνου, Τριποτάμου, Τροπαιούχου, Υδρούσσης, Φλαμπούρου).
– Στις 30 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Αφορά τους καλλικρατικούς δήμους Σητείας και Αγίου Νικολάου (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αγίου Αντωνίου, Βουλισμένης, Βραχασίου, Βρυσών, Εξω Λακκωνίων, Εξω Ποτάμων, Ζενίων, Καλού Χωρίου, Καρυδίου, Καστελλίου Φουρνής, Κριτσάς, Κρούστα, Λατσίδας, Λιμνών, Μέσα Λακκωνίων, Μιλάτου, Νεαπόλεως, Νικηθιανού, Πρίνας, Φουρνής και Χουμεριάκου).
– Στις 14 Ιανουαρίου εκπνέει η αρχική προθεσμία σε περιοχές των καλλικρατικών δήμων Αρριανών, Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πιθανότατα θα δοθεί παράταση για άλλους δύο μήνες.
Ποιες περιοχές εξυπηρετούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά
Με την κτηματογράφηση της χώρας να βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο, το Κτηματολόγιο έχει αρχίσει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Ηδη δέκα Γραφεία Κτηματογράφησης σε διάφορες περιοχές της χώρας εξυπηρετούν τους πολίτες αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Πρόκειται για τα γραφεία Αθηνών, Καπανδριτίου, Σκάλας Ωρωπού (για τις Προκαποδιστριακές Κοινότητες Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, Αμαλιάδας, Πύργου, Βόλου -για Βόρειο Πήλιο-, Βέροιας, Νάουσας, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Τεμπών).
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους συναλλασσομένους; Οτι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να μεταβούν στα συγκεκριμένα γραφεία, καθώς όλες οι διαδικασίες για τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί σε αυτές τις περιοχές υλοποιούνται πλέον μόνο μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Κτηματολογίου. Ειδικότερα:
Α. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις Δ2 (νέες δηλώσεις για Υποθηκοφυλακείο) και αιτήσεις χορήγησης Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου. Η διαδικασία για την υποβολή νέων δηλώσεων για Υποθηκοφυλακείο (δηλώσεις με τίτλους που δεν είχαν μεταγραφεί μέχρι την έναρξη της ανάρτησης) είναι η ακόλουθη: 1) Υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Κτηματολογίου, 2) Πληρώνουν ηλεκτρονικά το τέλος που φαίνεται στην εφαρμογή, 3) Εκτυπώνουν το έντυπο «επιτυχής υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης», 4) Εκτυπώνουν τη δήλωση από την προεπισκόπηση, 5) Μεταβαίνουν στο Υποθηκοφυλακείο με εκτυπωμένα την προεπισκόπηση της υποβληθείσας δήλωσης, το έντυπο «επιτυχής υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης», την προς μεταγραφή πράξη και το αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος, εφόσον αυτό έχει επισυναφθεί στο συμβόλαιο, για να προχωρήσει η μεταγραφή.
Β. Για ειδικές περιπτώσεις, πληροφορίες, διευκρινίσεις και ερωτήματα μπορούν να αποστείλουν e-mail σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ανάλογα με το θέμα.
Ειδικότερα:
1. Υποβολή έντυπου Δ2
Αφορά περιπτώσεις κατάργησης ήδη δηλωθέντος δικαιώματος, π.χ. άρση υποθήκης, εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, άρση κατάσχεσης, άρση διαλυτικής αίρεσης, κατάργηση δουλείας, διαγραφή αγωγής με δικαστική απόφαση της εκουσίας διαδικασίας, διαγραφή αγωγής με τελεσίδικη απόφαση, λοιπών εγγραπτέων δικαιωμάτων του δήμου λόγω εξόφλησης της αποζημίωσης προς αυτόν, πράξη εξόφλησης κ.λπ.
Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν το έντυπο της δήλωσης Δ2 και το στέλνουν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του Γραφείου Κτηματογράφησης, μαζί με τα συνημμένα στοιχεία (τίτλοι/δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.) για έλεγχο. Οταν λάβουν επιβεβαιωτικό mail του επιτυχούς ελέγχου της δήλωσης Δ2, μπορούν να μεταβούν στο Υποθηκοφυλακείο προσκομίζοντας την ελεγχθείσα δήλωση Δ2, τους σχετικούς τίτλους/δικαστικές αποφάσεις και εκτυπωμένο το απαντητικό mail επιβεβαίωσης ελέγχου, προκειμένου να προχωρήσει η μεταγραφή/σημείωση.
2. Υποβολή δηλώσεων Δ2 για τις οποίες δεν οφείλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης
Αφορά περιπτώσεις που υποβάλλονται προς μεταγραφή και συγκεκριμένα: Πράξη αποδοχής κληρονομιάς ή κληρονομητήριο για ακίνητα για τα οποία είχε καταβληθεί το πάγιο τέλος, εφόσον δεν υπάρχει ουδεμία μεταβολή στο ήδη δηλωθέν ακίνητο, διοικητικές πράξεις (από την έναρξη των προθεσμιών του άρθρου 5 του ν. 2308/1995) και κανονισμό πολυκατοικίας (από την έναρξη των προθεσμιών του άρθρου 5 του ν. 2308/1995).
Οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τη δήλωση Δ2 και να την στείλουν στο email του Γραφείου Κτηματογράφησης μαζί με τα συνημμένα στοιχεία (τίτλοι κ.λπ.) για έλεγχο. Οταν λάβουν το επιβεβαιωτικό mail του επιτυχούς ελέγχου της δήλωσης Δ2 και τη βεβαίωση ότι δεν οφείλουν το πάγιο τέλος κτηματογράφησης, μπορούν να μεταβούν στο Υποθηκοφυλακείο προσκομίζοντας την ελεγχθείσα δήλωση Δ2, τις σχετικές πράξεις και εκτυπωμένο το απαντητικό mail του ελέγχου, προκειμένου να προχωρήσει η μεταγραφή.
3. Ενημέρωση για τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) για χορήγηση Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου
Στην περίπτωση που κατά την υποβολή αίτησης χορήγησης Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου κάποιος δεν γνωρίζει τον ΚΑΕΚ του ακινήτου, θα πρέπει να αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου Κτηματογράφησης τα στοιχεία του ακινήτου του, όπως οδό, αριθμό, περιοχή, τοπωνύμιο, Τ.Κ., αρ. διαμερίσματος στον τίτλο (αν πρόκειται για διηρημένη), όροφος κ.λπ., καθώς και το τηλέφωνο επικοινωνίας, προκειμένου να του αποσταλεί ο ΚΑΕΚ που πρέπει να καταχωριστεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Χωρίς τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αίτησης και την έκδοση του πιστοποιητικού. Επίσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου Κτηματογράφησης έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την υποβολή αιτήσεων κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων, χορήγησης αντιγράφων, επιστροφής τέλους, όπως και για την υποβολή λοιπών ερωτημάτων και διευκρινίσεων.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη της ανάρτησης σε μία περιοχή μέχρι τις πρώτες εγγραφές το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠΚΑ) αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνταξη συμβολαίου. Για την έκδοση του ηλεκτρονικού ΠΚΑ ο αιτών εισάγει τους κωδικούς TAXISnet στην ιστοσελίδα ktimatologio.gov.gr, συμπληρώνει στην εφαρμογή την αιτιολογία της νόμιμης χρήσης για την οποία προορίζεται και αφού καταβάλλει πέντε ευρώ μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, εκδίδεται από τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό, το οποίο περιέχει εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Κτηματολογίου καθώς και χρονοσφραγίδα.
Λύση αποριών μέσω βιντεοκλήσης
Στο μεταξύ, πολίτες και επαγγελματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα μέσω της πλατφόρμας myKtimatologioLive να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης για ζητήματα που αφορούν το Κτηματολόγιο και την κτηματογράφηση ακινήτων συγκεκριμένων περιοχών. Η υπηρεσία τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου από το Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής στο Κορωπί, εξυπηρετώντας ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές Ανθούσα, Αρτέμιδα (Λούτσα), Βάρη, Γέρακα, Γλυκά Νερά, Κρωπία, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Πικέρμι, Παιανία, Ραφήνα, Σπάτα. Εδώ και λίγο καιρό η υπηρεσία έχει εφαρμογή σε 12 περιφερειακά γραφεία. Πρόκειται για τα Κτηματολογικά Γραφεία Στερεάς Ελλάδας (εξυπηρετεί τη Λαμία), Δυτικής Μακεδονίας (εξυπηρετεί την Κοζάνη), Πελοποννήσου (την Τρίπολη), Β. Αιγαίου (τη Μυτιλήνη) και Κυκλάδων (τη Σύρο), αλλά και τα υποκαταστήματα Πάτμου, Καλαμαριάς, Βέροιας, Τρικάλων, Αιγιαλείας – Αίγιο, Ζακύνθου και Χανίων.
Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στο myKtimatologio.Live.gov.gr και επιβεβαιώνει τα στοιχεία του μέσω των κωδικών TAXISnet. Στη συνέχεια επιλέγει την ημέρα και την ώρα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί από τη λίστα των διαθέσιμων ραντεβού. Το ραντεβού επιλέγεται από τον ενδιαφερόμενο σε μέρα και ώρα από το χρονικό εύρος των 15 επόμενων ημερών, από την επόμενη εργάσιμη και μετά. Ο ενδιαφερόμενος θα λάβει δύο e-mails επιβεβαίωσης μία ημέρα πριν από το ραντεβού και ακόμα ένα δύο ώρες πριν από αυτό. Δίνεται, τέλος, η δυνατότητα μεταβολής της ώρας και της ημέρας ή και ακύρωσης του ραντεβού. Στην έναρξη της βιντεοκλήσης η ταυτοπροσωπία ελέγχεται από τον υπάλληλο με επίδειξη του ταυτοποιητικού εγγράφου από πλευράς του πολίτη και εν συνεχεία ο υπάλληλος εξυπηρετεί το αίτημα για το οποίο ορίστηκε το ραντεβού.
Η πληροφόρηση δύναται να παρέχεται σε δύο επίπεδα: Σε πρώτο επίπεδο παρέχονται γενικές πληροφορίες και κατευθύνσεις από προσωπικό του φορέα με εμπειρία στον τομέα της διοικητικής πληροφόρησης. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος διαγνώσει την ανάγκη διαβίβασης του αιτήματος σε εξειδικευμένο προσωπικό, όπως στις περιπτώσεις που ζητούνται πληροφορίες για ζητήματα νομικής ή και τεχνικής φύσης, η πληροφόρηση δίνεται σε δεύτερο επίπεδο μέσω ελεγχόμενων ραντεβού, που κλείνει ο υπάλληλος εκ μέρους του συναλλασσόμενου, με το αντίστοιχα εξειδικευμένο στέλεχος του φορέα.