Παίρνει μπροστά η αγορά ακινήτων! Διπλάσια τα έσοδα από πέρσι

Must Read

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στη ζήτηση και στις αξίες ακινήτων, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα οικιστικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Group Real Estate του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Real Estate Γεώργιο Ι. Κορμά, ο κύριος λόγος αυτής της αποσπασματικά αισιόδοξης εικόνας είναι οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Μιλώντας στην 20η Prodexpo, μία από τις μεγαλύτερες συνεδριακές εκδηλώσεις σχετικά με το real estate, ο κ. Κορμάς υπογράμμισε την ανάγκη για τη δημιουργία κανόνων στην αγορά ακινήτων, καθώς και τη διαμόρφωση κοινώς αποδεκτών δεικτών, μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων στο real estate.

Αναφέρθηκε επίσης σ’ έναν αριθμό θεμάτων που θα απασχολήσουν την ελληνική αγορά ακινήτων, όπως η μετάθεση της προσοχής των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων από τον παράγοντα «τοποθεσία» στον παράγοντα «ανάγκες ενοίκων/ιδιοκτητών» ακινήτων, με τις εξελίξεις στην τεχνολογία να επιβάλλουν αλλαγές στη συνολική προσέγγιση του real estate.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το 90% των αγοραπωλησιών έχουν γίνει στην Αττική, και ιδιαίτερα στο κέντρο των Αθηνών, στην νότια περιοχή αυτής και στα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο, με πολλούς από τους αγοραστές να είναι ξένοι. Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε η υιοθέτηση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», δηλαδή η χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών, που αποκτούν ακίνητο στη χώρα αξίας 250.000 ευρώ και άνω.

Οι αναλύσεις από το εξωτερικό δείχνουν πως η χώρα αποτελεί ευκαιρία για τους αγοραστές εκτός Ελλάδος, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν πως μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν εισρεύσει περίπου 730.000.000 ευρώ, αύξηση σχεδόν 94,6% σε σχέση με το 2018.

Αυτή την περίοδο, ξένοι και εγχώριοι όμιλοι προχωρούν σε νέες αναπτύξεις και επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, βάζοντας «στο μάτι» συγκροτήματα κατοικιών, εμπορικά κέντρα και σύγχρονα κτίρια γραφείων.

Αύξηση 19,5%

Σε πολλές περιπτώσεις αγοράζουν παλαιά κτίρια σε γειτονιές της Αθήνας, όπως για παράδειγμα τα Εξάρχεια και οι Αμπελόκηποι, τα ανακατασκευάζουν και δημιουργούν πολλά μικρά διαμερίσματα, τα οποία στη συνέχεια θα τα διαθέσουν στην αγορά. Η επίπτωση της αναζωογόνησης της αγοράς ακινήτων επί του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας ενδέχεται επίσης να είναι ισχυρή μέσω των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση κατά 19,5% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για την ταχύτερη και ορθολογικότερη ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων είναι η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του real estate, η απουσία σοβαρού θεσμικού πλαισίου αποτελεί τροχοπέδη για τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This