Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για τις επιδόσεις του τουρισμού τη σεζόν που μας πέρασε -καθώς φάνηκε να ανακάμπτει λίγο κάτω από τα έσοδα του 2019-, οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουν για πολλοστή φορά στο πετσί τους την κοροϊδία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά.
Αν και είχαν επισημάνει το πρόβλημα της μικρής διάρκειας του εποχικού επιδόματος ανεργίας από το περασμένο καλοκαίρι, τέσσερις μήνες μετά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κρύβονται κυριολεκτικά. Το αποτέλεσμα είναι 80.000 εργαζόμενοι του τουρισμού να μείνουν χωρίς εισόδημα από τώρα και το νωρίτερο μέχρι τον Μάιο. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2022 αντιπροσωπία με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τον πρόεδρο της ΠΟΕΕΤ, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης και τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων στο Ηράκλειο Κρήτης (ξενοδοχοϋπαλλήλων, μαγείρων και ζαχαροπλαστών), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και του έθεσαν το αίτημα για επαναφορά της χρονικής ισχύος στο επίδομα ανεργίας στα προ Μνημονίου επίπεδα. Η απάντηση που δόθηκε τότε είναι πως την επόμενη εβδομάδα θα γινόταν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να λυθεί θετικά το ζήτημα. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «ακόμα περιμένουμε».
Το αντιστάθμισμα από πλευράς της κυβέρνησης ήταν το επιχείρημα ότι κάνει προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ωστόσο οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν ότι αυτή αφορά τις περιοχές και τις επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ξενοδοχείο εποχικής λειτουργίας στην Κρήτη που να συνέχισε μετά τις 15 Οκτωβρίου 2022. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, τέλος, τα περίεργα παιχνίδια που παίζει στις πλάτες τους ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δημόσια εμφανίζεται υπέρμαχος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, όμως κρατά στο συρτάρι του τη σύμβαση που έχουν ήδη υπογράψει εργαζόμενοι και εργοδότες στον τουρισμό και δεν την κηρύσσει υποχρεωτική σε όλον τον κλάδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΠΟΕΤΤ, ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας να έχουν αρχίσει ήδη να επιβάλλουν μειώσεις μισθών. Και αυτό σε μία περίοδο όπου όλοι, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έως τον τελευταίο κυβερνητικό βουλευτή, ομνύουν υπέρ της αύξησης των απολαβών των εργαζομένων.