Οπως κι όλοι οι πρόσφατοι προκάτοχοί του, όταν ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό των εκκρεμών συντάξεων.
Η ραγδαία μείωση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων, οι διαδοχικές από το 2009 και έπειτα συγχωνεύσεις, με αποκορύφωμα τη δημιουργία μόνο ενός Ταμείου για τις κύριες συντάξεις, του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, και το οργανωτικό χάος που προκλήθηκε, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ασφαλισμένοι κοντά στη σύνταξη έσπευδαν να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας λόγω χαμηλών μισθών και υψηλής ανεργίας, είχε ως αποτέλεσμα το απόθεμα των εκκρεμών αιτήσεων να εκτοξευτεί.
Ετσι, φτάσαμε στο σημείο ένας ασφαλισμένος να παίρνει τη σύνταξή του ακόμη και ύστερα από 3-4 χρόνια αναμονής, εάν ανήκε στους άτυχους που είχαν ένσημα από διαφορετικά ταμεία.
Ο κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε τη θητεία του με μια λογική απόφαση: τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης ύψους 360 ευρώ με τις ελάχιστες προϋποθέσεις, καθώς ένας στους τρεις εν αναμονή συνταξιούχους καλούνταν να ζήσει χωρίς εισόδημα επί σειρά ετών. Ωστόσο, από εκεί και πέρα προώθησε σειρά λανθασμένων πρωτοβουλιών, οι οποίες είχαν διπλή στόχευση: από τη μία πλευρά κατηγορούσε τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και από την άλλη πλευρά προωθούσε την είσοδο ιδιωτών στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
Ξεπερνώντας το γεγονός ότι οι πιστοποιημένοι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές έχουν μετά βίας εκδώσει 300 συνταξιοδοτικές αποφάσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αποδείχθηκε εν τέλει ότι οι συντάξεις εκδόθηκαν από τους «τεμπέληδες». Και επειδή ο κ. Χατζηδάκης δεν θα μπορούσε να το παραδεχτεί αυτό, αποδίδει τη δήθεν εκκαθάριση του στοκ στην εμπλοκή ιδιωτών στη διοίκηση του οργανισμού.
Φτάνοντας στις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός σφύριξε τη λήξη για τις εκκρεμείς συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, καταχειροκροτούμενος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ξεπερνούν τις 305.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις
Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στο τέλος Νοεμβρίου, τα στοιχεία τα οποία απεστάλησαν προς ενημέρωση στους θεσμούς, οι οποίοι σημειωτέον εδώ και χρόνια είχαν πολύ ψηλά στην ατζέντα ως προαπαιτούμενο την εκκαθάριση των συντάξεων, έδειξαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, 255.593 εκκρεμείς αιτήσεις χωρίς να συνυπολογίζονται οι 50.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, στους οποίους οφείλονται αυξήσεις και αναδρομικά 6,5 ετών, από τον Μάιο του 2016.
Δηλαδή, το σύνολο των εκκρεμοτήτων που πρέπει να διεκπεραιώσει το κράτος για να μπορεί να υποστηρίζει ότι λύθηκε διά παντός το πρόβλημα, ξεπερνούν τις 305.000.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022 αφαιρέθηκαν αυθαίρετα από το απόθεμα των εκκρεμών αιτήσεων 60.142 κύριες, από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2022 απορρίφθηκαν 13.000 αιτήσεις, ενώ δόθηκαν οδηγίες προς τους εισηγητές συντάξεων του ΕΦΚΑ ώστε να μην εμφανίζονται στις εκκρεμότητες οι αιτήσεις για τις οποίες απαιτείται πιστοποίηση αναπηρίας.