Σε μια διαρκή προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επιδοθεί το τελευταίο εξάμηνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με στόχο να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά άρχισαν να παίρνουν εκ νέου την ανιούσα, σκαρφαλώνοντας ύστερα από αρκετές ημέρες πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή, ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος. Η ζήτηση μειώθηκε συνολικά κατά 13,69% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.
Αναλύοντας τα στοιχεία διαπιστώνει κάποιος πως οι καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο διανομής, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, περιόρισαν τον προηγούμενο μήνα την κατανάλωση κατά 15,61%, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) κυμάνθηκε στο 1,51%. Αρνητικό πρόσημο στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα μπήκε πρώτη φορά τον Ιούλιο (-11,24%), με όλους τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους να παρουσιάζει μειωμένη κατανάλωση (Αύγουστος -12,71%, Σεπτέμβριος -5,16%, Οκτώβριος -8,26% και Νοέμβριος -9,96%).
Πρόκειται για μια εξέλιξη που προφανώς συνδέεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν το 2022 μία από τις ακριβότερες χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος της Ευρώπης. Η μέση τιμή ρεύματος στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 141% σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκε στα 279,39 ευρώ/MWh, έναντι 116,02 ευρώ/MWh το 2021. Βασικότερη αιτία της εκτόξευσης των τιμών ήταν η υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.
Το 2023 άρχισε με χαμηλές τιμές, τάση όμως που τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αλλάζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έφτασε χθες στα 210,77 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 17,22% σε σχέση με προχθές (179,80 ευρώ/MWh). Η συγκεκριμένη τιμή καθιστά την ελληνική αγορά μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με 168 ευρώ/MWh και 171 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Βασικότερος λόγος είναι η αυξημένη συμμετοχή των εισαγωγών (33,46%) στο ενεργειακό μείγμα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να βρίσκονται στην τρίτη θέση, με ποσοστό μόλις 13,90%.