Νομοθετική πρωτοβουλία, που θα περιλαμβάνει αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλη Κατρίνη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε για το ιδιωτικό χρέος ότι ανάμεσα στις κινήσεις που θα γίνουν είναι η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και η μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το ποσοστό αποκλιμάκωσής τους.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, βελτιώνεται το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε μεταξύ άλλων:
– Να είναι υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα
– Να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή
– Να ενταχθούν και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση
– Να καταργηθεί η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και να μειωθεί το επιτόκιο ρύθμισης αυτών
Μόνο 7 στις 100 αιτήσεις
Με ρυθμούς… χελώνας συνεχίζει να κινείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς Δημόσιο και τράπεζες σχεδόν 3.320 οφειλέτες, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 50.000 αιτήσεις, που σημαίνει ότι έχει ρυθμιστεί σχεδόν το 7% των αιτήσεων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με το συνολικό χρέος να αγγίζει τα 26,7 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 4% των οφειλών από το σύνολο των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφτανε, μόλις, τα 300.000.000 ευρώ, ωστόσο από τότε εκτοξεύθηκε ο αριθμός των αιτήσεων, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να εκκρεμεί προς έγκριση.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει δύο σενάρια για τους επόμενους πέντε μήνες. Σύμφωνα με το βασικό, αναμένονται ρυθμίσεις 1,6 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέρχονται από:
-392.000.000 αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
-775.000.000 αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης
-458.000.000 αιτήσεις σε αρχικό στάδιο
Η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Μιλώντας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής τις οφειλές ύψους 270 δισ. ευρώ που έχουν οι πολίτες σε funds, τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, προμηθευτές ενέργειας, δήμους και άλλους. «Πάνω από 4.000.000 ΑΦΜ χρωστούν στην Εφορία, πάνω από 2.300.000 χρωστούν στον ΕΦΚΑ, πάνω από 1.000.000 είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κανείς δεν ξέρει πόσοι χρωστούν σε εταιρίες ενέργειας και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Κατρίνης. Μάλιστα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία αυξήθηκαν κατά 7,2 δισ. ευρώ το πρώτο 11μηνο του 2022 και ανάλογα είναι τα στοιχεία για χρέη στον ΕΦΚΑ. Επιπλέον επεσήμανε την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφού το χρέος που έχει ρυθμιστεί είναι μόνο 1,08 δισ. ευρώ (από τα 270 δισ. ευρώ.), ενώ δεν αναμένεται να ρυθμιστεί ποσό μεγαλύτερο του 1,5 δισ. μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023. Ανάλογη αποτυχία καταγράφεται και στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των οφειλών της πανδημίας, όπου μόλις το 7% των οφειλετών υπήχθη σε καθεστώς ρύθμισης.