Ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας στις πολυκατοικίες περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ενεργειακές κοινότητες που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος, η προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering).
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Η εγκατάσταση μεμονωμένων φωτοβολταϊκών σε κατοικίες επιτρέπεται και σήμερα, αλλά με τον νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα για συμπράξεις ενοίκων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της επένδυσης. Θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να διαθέτουν το περίσσευμα στο δίκτυο. Στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, μπορούν να ενταχθούν για πρώτη φορά και καταναλώσεις κοινοχρήστων σε κτίρια. Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο προετοιμάζει το έδαφος και για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», το οποίο αναμένεται στο τέλος Μαρτίου.
«Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να προκηρύσσονται προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης από αυτοκαταναλωτές με χρηματοδότηση, ιδίως από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης» αναφέρει χαρακτηριστικά το σχέδιο νόμου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους «πράσινους» σταθμούς τους. Το δικαίωμα της αυτοκατανάλωσης δίνεται για πρώτη φορά και σε ενοικιαστές, προβλέποντας κίνητρα διευκόλυνσης από τους ιδιοκτήτες ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Σημειώνεται ότι ο ηλεκτρικός χώρος που διατίθεται για συστήματα παραγωγής ενέργειας και αποθήκευσης ανέρχεται σε 2 GW με όριο ισχύος τα 100 kW για νομικά πρόσωπα και τα 10 kW για τις κατοικίες ημερησίως. Δηλαδή, οι διαχειριστές του δικτύου θα μπορούν να εγκρίνουν προσφορές σύνδεσης μέχρι να καλυφθεί το όριο των 2 GW.
Οι αυτοκαταναλωτές που ενεργούν σε ομάδα από κοινού υπογράφουν σύμβαση και ορίζουν έναν υπεύθυνο εκπρόσωπο για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων τους. Ο εκπρόσωπος θα κοινοποιεί στον αρμόδιο διαχειριστή τον προβλεπόμενο τρόπο κοινής χρήσης για τη διανομή της παραγωγής από τους αυτοκαταναλωτές που συμμετέχουν στη δραστηριότητα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης και τις τροποποιήσεις του.
Παραγωγή ενέργειας από απόσταση
Οι επιχειρήσεις, τώρα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό στη στέγη τους μπορούν να επωφεληθούν από τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, αρκεί να γίνουν μέλος σε κοινότητες ανανεώσιμων πηγών, που παίρνουν τη θέση των ενεργειακών κοινοτήτων.
Δικαίωμα σύμπραξης στο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων αποκτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ελάχιστο αριθμό 15 μελών. Αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούν μέσω των κοινοτήτων ανανεώσιμων πηγών να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, δηλαδή θα μπορούν να παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα σε απομακρυσμένες περιοχές και όχι στο ίδιο κτίριο όπου βρίσκεται μια επιχείρηση. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, η δυνατότητα εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού στην Ορεστιάδα και συμψηφισμού της κατανάλωσης ενέργειας στην Αθήνα, στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.
Αυτές οι επιχειρήσεις, μάλιστα, για να αντιμετωπίσουν την ηλεκτρική συμφόρηση που επικρατεί στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, θα μπορούν να συνδέονται και με το δίκτυο υψηλής τάσης. Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ εισάγει στο καθεστώς των ενεργειακών κοινοτήτων και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, αλλά και συνδεδεμένες επιχειρήσεις και αγροτικούς συνεταιρισμούς, ώστε να μπορούν να συστήνουν ενεργειακές κοινότητες για ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.