Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο συζητείται από την προηγούμενη εβδομάδα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Τα περισσότερα πυρά συγκεντρώνουν οι διατάξεις για τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων κι εκείνες που αφορούν την περιβαλλοντική νομοθεσία, με φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις να ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου. «Η κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα μας θρηνεί 57 νεκρούς, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας για την ύπαρξη ασφαλών σιδηροδρομικών υποδομών, για ακόμη μια φορά προσπαθεί να επιβάλει άλλη μία ιδιωτικοποίηση. Συνεχίζει τις εγκληματικές πολιτικές σε δημόσια αγαθά όπως το νερό, καταθέτοντας στη Βουλή νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του» αναφέρει σε επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ). Επισημαίνει πως το νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί προκλητικά σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζουν ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ότι το Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες και ότι το νερό υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο. Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο, επίσης, επιβεβαιώνει την προοπτική πλήρους εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων.
Στη δική του παρέμβαση το Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος ίδρυσης μιας ρυθμιστικής Αρχής για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, δεδομένου ότι αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται ήδη από τις ΔΕΥΑ, οι οποίες είναι δημοτικές επιχειρήσεις, που έχουν ιδρυθεί με κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. «Προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα αναφορικά με τον ρόλο της εν λόγω ρυθμιστικής Αρχής, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους παρόχους υπηρεσιών ύδατος και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων» τονίζει, μεταξύ άλλων, το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ.
Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επιμένει ότι δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η Πολιτεία να ασκεί εποπτεία και έλεγχο, ώστε να βελτιώσουμε ουσιωδώς την υπάρχουσα κατάσταση, προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος. Στον νόμο ορίζουμε συγκεκριμένα ότι οι υπηρεσίες παροχής ύδατος είναι αποκλειστικά δικαίωμα και δυνατότητα δημόσιων και δημοτικών φορέων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο
Στα κρίσιμα ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως, μεταξύ άλλων, η επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000, η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, η υπέρμετρη παροχή κινήτρων τουριστικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σειρά αποσπασματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων, αναφέρονται σε κοινή τους ανακοίνωση επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αποκορύφωμα των ρυθμίσεων αποτελούν, όπως επισημαίνουν, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, η Greenpeace, η MEDASSET και το WWF Ελλάς, εκείνες που αφορούν τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 και συνδέονται άμεσα με την προστασία και τη διαχείριση των πολύτιμων αυτών περιοχών. Σημειώνουν ότι πολλές από τις διατάξεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους και την τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Διαβάστε ακόμα: