«Αντίο» στην ιδιωτική επενδυτική συμμετοχή τους στο φιάσκο του Ελληνικού, το οποίο η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία, φαίνεται να λένε δύο τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο (με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ.), η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.
Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα capital.gr και το ρεπορτάζ της Βάσως Αγγελέτου, η απόφαση είναι ειλημμένη σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, η εκτίναξη του κόστους κατασκευής (λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία), αλλά και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, καθιστούν απαγορευτική την υλοποίηση της επένδυσης που ανερχόταν σε 121 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο αποκαλυπτικό άρθρο, στα σχέδια της τράπεζας Πειραιώς ήταν να μεταφέρει στον πύργο γραφείων που θα κατασκευαστεί στο Επιχειρηματικό Κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης όλες τις κεντρικές της υπηρεσίες. Αυτές σήμερα στεγάζονται σε 18 διαφορετικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας και αυτή η κίνηση θα εξοικονομούσε περί τα 10εκατ. ευρώ για την επιχείρηση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της.
Η επικείμενη μετάθεση του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων κατά ένα με δύο έτη (αντί για το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υλοποίησης ως το 2025) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόσυρση της επένδυσης, η οποία ήταν συμφωνημένο να ολοκληρωθεί εντός της πρώτης φάσης του έργου.
Όσον αφορά την κατάσταση με τη Eurobank, το capital γράφει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σχετικής συμφωνίας επένδυσης (σ.σ. ύψους 140 εκατ. ευρώ σε έκταση 18 στρεμμάτων, όπου θα ανεγερθούν γραφεία συνολικής έκτασης 40.000 τμ.).
«Τα κόστη έχουν ξεφύγει, αναζητούμε λύσεις για υλοποίηση του deal», αναφέρουν στο Capital.gr πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, σχολιάζοντας την προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης.
Ξεκαθαρίζουν ωστόσο οι ίδιες πηγές, πως η απόφαση της αποχώρησης της Eurobank δεν είναι ειλημμένη. «Το ζήτημα είναι τι περιμένεις από μια τέτοια επένδυση», αναφέρουν χαρακτηριστικά, μιας και το κόστος της επένδυσης είναι τέτοιο, που ο ορίζοντας αποεπένδυσης εκτείνεται στα 50-70 έτη.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πηγές της αγοράς φαίνεται να εκτιμούν ότι ούτε η Eurobank θα προχωρήσει τελικά στην επένδυση.
Η ανάπτυξη πάει «βζιιιν» σε αυτή τη χώρα…