Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το έτος 2020 αρχίζει μέσα από μία βάση 63.000 προσλήψεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών αναδιαμορφώνει το θεσµικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει πιο σφικτός κεντρικός έλεγχος, προκειμένου να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες στοχευµένα και χωρίς καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το ερχόμενο έτος θα γίνει φέτος µε διαδικασίες fast track, καθώς χάθηκε χρόνος µε τις αλλεπάλληλες εκλογές λόγω των οποίων αναστέλλονται οι προσλήψεις. Το εναρκτήριο λάκτισµα δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη γενική γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαµπογιάννη, η οποία έστειλε ήδη επιστολή σε όλους τους φορείς που μπορούν να ζητήσουν προσλήψεις προσωπικού.
Με αυτήν την επιστολή οι φορείς ενημερώνονται ότι έπειτα από λίγες μέρες ενδεχομένως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή (e-tool προσλήψεων) του υπουργείου Εσωτερικών.
Λίγο πριν ανοίξει αυτή η εφαρμογή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα έχει εκδώσει εγκύκλιο µε αναλυτικές οδηγίες που θα ορίζουν ότι:
Κάθε φορέας θα υποβάλλει στην εφαρμογή τα αιτήματά του σε προσλήψεις, δηλαδή πόσο τακτικό ή εποχικό προσωπικό ζητά, σε ποιους κλάδους και σε ποιες ειδικότητες.
Τα αιτήματα αυτά θα πρέπει να τεκμηριώνονται µε βάση συγκεκριμένα κριτήρια:
Πόσες αποχωρήσεις προσωπικού προέκυψαν το 2019, πόσες είναι οι κενές θέσεις, ποιες είναι οι διαθέσιμες πιστώσεις, εάν υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο ΕΦΚΑ και οι χιλιάδες εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις), εάν δόθηκαν στον αιτούντα φορέα πρόσθετες αρμοδιότητες.
Η τεκμηρίωση των αιτημάτων θα ελέγχεται σε πρώτο στάδιο από το υπουργείο στο οποίο υπάγεται ο φορέας (π.χ. από το υπουργείο Υγείας για κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα). Εφόσον το εποπτεύον υπουργείο δεχθεί την τεκμηρίωση του φορέα, το αίτημα τίθεται στην κρίση του υπουργείου Εσωτερικών.
Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία µε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκεντρώνουν τα αιτήματα και τα υποβάλλουν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Όλη η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε πριν από το τέλος του χρόνου να έχει ληφθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου µε την τελική κατανομή του Ετήσιου Προγραµµατισµού Προσλήψεων. Με βάση αυτήν την απόφαση, το ΑΣΕΠ θα κληθεί να προγραµµατίσει τις απαραίτητες προκηρύξεις ομαδοποιώντας τα αιτήματα ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός.